Egészség

Vallomás – A sport segített a belső egyensúlyban

Ez egy rendhagyó cikk, egy vallomás, amely személyes tapasztalatokból épül fel, és némi útmutatást ad ahhoz, hogyan legyünk boldogabbak a sport és a pozitív gondolkodás segítségével. Rendhagyó, mint ez a lapszám is az – 10 éves a magazin, és ez bizony nem kis dolog. 10 évig működtetni egy olyan havilapot, amely LMBTQ témákról szól Magyarországon. Én hiszem, hogy minden sikeres ember, vállalkozás és elhatározás mögött ott áll egy belső hang, amely pozitív szavakkal lát el minket. De hogy jön ide a sport és mitől leszek „pozitívan gondolkodó”? Ebben a cikkben kicsit jobban kifejtem ezt a témát, különös tekintettel arra, hogyan tudjuk a negatív belső beszédet pozitívvá fordítani, és sikeresek, boldogok lenni.

 

Kredit: Depositphoto

 

„Akár azt hiszed, meg tudod csinálni, akár azt, hogy nem, igazad lesz.” Ez az idézet Henry Fordtól származik, és tökéletesen összefoglalja, amit mindenkinek tudnia kéne a belső hangról. Talán észre sem vesszük, mennyit beszélünk magunkhoz a szürke hétköznapok során. Tovább megyek, nemcsak beszélünk, hanem kommentáljuk saját cselekedeteinket: gondolatban megveregetjük saját vállunkat, motiváljuk vagy épp kritizáljuk magunkat. Ez utóbbi sajnos gyakrabban történik az emberek nagy százalékánál és időben is tovább tart, mint a dicséret. Az ilyen belső monológokba sokszor belekeverednek a szüleinktől örökölt sémák, melyek tovább tudják nehezíteni az egészséges belső hang tónusát.

Ha komolyan szeretnénk foglalkozni a belső beszéd javításával, érdemes először alaposan megfigyelni, mik az automatikus gondolataink, mik azok, amiket szinte észrevétlenül is használunk a mindennapi életben. Munka közben akár noteszt is tehetünk az asztal szélére – időnként vegyük elő, írjuk le őket. Ha kiderül, hogy folyamatosan kritizáljuk, ostorozzuk magunkat, érdemes átformálni a mondatokat és pozitívvá alakítani őket. Elsőre ez nagyon nehéz lesz, de hosszútávon eredményt fog mutatni. Az önbíráskodás ellen az is hatásos lehet, ha arra gondolunk: mit mondanánk ebben a helyzetben egy barátunknak, szerettünknek? Őt hogyan bátorítanánk, mit tanácsolnánk neki az adott szituációban? Lehet, hogy magunknak túl magasra helyezzük a lécet, de másokkal szemben elnézőbbek vagyunk. És itt szeretném bekapcsolni a mozgás fontosságát, a pozitív szemlélet egyik oszlopát. A sportolás ugyanis segít abban, hogy pozitívabban lássuk magunkat és a döntéseinket. Ebben természetesen szerepet játszik az is, hogy edzés közben endorfint termelünk, amelyre nagy szükségünk van a hétköznapi stressz miatt.

A rendszeres testmozgás, az aktív életmód hasznos a testnek, ezt már több cikken keresztül ecseteltem nektek: javítja a keringési rendszerünk működését, segíti a cukorháztartást, javítja ellenállóképességünket a betegségekkel szemben, és segíti a gyógyulást a betegségekből. Már önmagában ezért is megérné mozogni, de ezeken felül vannak nagyon jelentős lelki, pszichés előnyei is. A lelki egészségre törekedve kikerülhetetlen kérdés a mozgás és az aktív életmód szerepe. Egyre fontosabb mindannyiunknak tudatosan figyelni arra, hogy életünkben megfelelő helye maradjon a testmozgásnak és a sportnak. Természetesen nincs egyszerű dolgunk a belső egyensúly felállításában, mivel a társadalom érdekes kettősséget mutat: egyik oldalról egyre lazulnak az élő kapcsolatok, és találkozások helyett az interneten beszélünk egymással (jóval a koronavírus előtt elindult ez, de természetesen a világjárvány jócskán felerősítette). Szinte elvárás, hogy legyen mindenki online, de másrészt kitűzünk magunk elé össztársadalmi célként egy sport– és soványságkultuszt (talán kompenzálásként?), ami pont ellentéte a tévé és számítógép előtt pihengető ember képének. Alapvetően ez is tud belső diszharmóniát okozni, ezért is kell többet foglalkozni a saját belső hangunkkal, hogy a társadalmi változásokból csak annyit engedjünk be az életünkbe, amit hasznosítani tudunk, de legalább el tudjuk tenni a megfelelő helyre. Ez pedig azért is fontos, mert a stressz, ha hosszabb távon kísér minket, rombolóan hathat az immunitásunkra is.

 

Kredit: Depositphoto

 

A mozgás oldja a bennünk lévő feszültséget! Gondoltad volna, hogy az aktív életmód az egyik legjobb módja a munkanap során felgyűlt stressz levezetésére? Félórányi kocogás vagy biciklizés segít kiereszteni a gőzt, természetes módon és hatékonyabban oldja a szorongást, mint bármilyen tabletta, ráadásul az edzés esetében mellékhatásként legfeljebb csak izomlázzal lehet számolni. Ebben segít nekünk a testünk és termel némi segítséget, az endorfint. Korábban már írtam erről, de most kicsit pontosabban definiálnám nektek, mi is zajlik, tehát: az aktív testmozgás során az endorfin nevű anyag fokozottabban termelődik az agyalapi mirigy által, ami szorongásoldó és egyfajta belső antidepresszáns is. Utóbbi szerepet játszik a sport során jelentkező örömérzésben, lelkesedésben, és az edzés után gyakran érzett kellemes fáradtságban. Ez azért nagyon fontos, mert ezzel a kémiai vegyülettel a szerveztünk segíti a pozitívabb gondolkodás tartós fenntartását is.

Az aktív életmód a test formálásán keresztül a lélekre is hatással van. Az aktív életmód a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a testsúly normalizálásának, a test formálásának is a kulcsa. Ha eredményesek vagyunk a sportban, a mérleg is jó értékeket mutat, így sikerélmény ér bennünket, ez pedig az önbizalmunkat és a kedélyállapotunkat is javítja, amely összességében csökkenti a szorongást, és tovább megyek, ez hatással van a társas kapcsolatainkra is. A testsúly csökkenése esetén szó szerint is megkönnyebbülünk, ettől pedig dinamikusabbak, élénkebbek leszünk önmagában is, könnyebben megyünk fel a harmadikra vagy éppen állunk fel a számítógép elől, tehát ha az életmódváltás első eredményéig eljutunk, a folytatáshoz már ezek a sikerek tudják adni a lendületet.

Összegezve törekedjünk arra, hogy tudatosabbak legyünk saját magunkkal szemben. Egyrészt legyünk aktívak, mert anélkül nincs egészség, másrészt fontos, hogy el tudjuk fogadni magunkat, amiben a pozitív gondolatok segítenek minket. Nekem a fentiek segítettek a legtöbbet abban, hogy elfogadjam magam, ami közhelyes, de iszonyat nehéz folyamat. Segítettek, hogy először szakmát váltsak, majd elhagyjam az alkalmazotti életet és a magam ura legyek, hogy boldogan és sikeresen éljek. Legyetek jók és persze mindig mozgásban!

Majer Reni

Instagram: @majerreni

Ez a cikk a Humen Magazin októberi számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb