Utazás

Valletta 2018 – Merülj el Málta kultúrájában!

2018-ban Málta fővárosa, Valletta lesz Európa (egyik) kulturális fővárosa. A földközi-tengeri sziget központjában egész évben különleges programokkal készülnek: a tradicionális utcabáltól filmfesztiválon és divatbemutatón át különleges kiállításokig és közösségi eseményekig rengeteg minden vár ránk a jövő évben. Ebből a hihetetlenül gazdag kínálatból igyekszünk most nektek ízelítőt adni.   

Az éves program két szabadtéri eseménnyel veszi kezdetét: januárban egy hagyományos  „festa”, februárban pedig a máltai karnevál várja a látogatókat. Előbbi rendezvény a kulturális év hivatalos nyitóeseménye, amelynek részeként Valletta négy főterén (Szent György tér, Szent János tér, Castille tér és a Triton-kút környéke) a katalán La Fura dels Baus társulata szabadtéri akrobata-performanszait, illetve a ŻfinMalta kortárs tánc-előadásait nézhetjük meg. Mindemellett több zenés-táncos program és izgalmas kiállítás közül válogathatunk, amelyek Valletta kulturális örökségére, illetve arra koncentrálnak, hogyan élnek ezek tovább napjainkban.  

Gyönyörű zöld balkonok Valetta utcáin

A február 9–13. között megrendezett karnevál a hagyományos télűző ünnepek helyi verziója: az óváros ilyenkor megtelik rezesbandákkal és jelmezes felvonulókkal, akik természetesen versenyeznek is egymással. Ne riasszon el minket a téli utazástól az sem, hogy ilyenkor még csak 15 fok körül mozog az átlaghőmérséklet: a fantasztikus kosztümök forgatagában biztos, hogy egy pillanat alatt átmelegszünk.  

A március egy igen érdekes együttműködés jegyében telik. 1999 óta hagyomány, hogy a „European Eyes on Japan” nevű vizuális művészeti projekt részt vesz a mindenkori kulturális főváros programjaiban. A projekt keretében egy máltai és egy holland (a másik európai kulturális fővárosból, Leuwaardenből származó) fotós Japánban készült fényképeiből láthatunk kiállítást, amely európai szemmel mutatja be a távol-keleti ország életét.  

Május 4. és 8. között a minden évben létrehozott lenyűgöző virágszőnyeget csodálhatjuk meg, amely beborítja a Szent György teret. A közel nyolcvanezer cserepes növényből létrehozott installációval – amellett, hogy csodás látványt nyújt – a szervezők a környezettudatosságra hívják fel a figyelmet. Ez a négy nap egyértelműen a növények szerelmeseinek kedvez, ilyenkor ugyanis rövid időre megnyitja kapuit a nyilvánosság előtt a püspöki palota, valamint a Szent Katalin-kolostor 400 éves kertje.  

Ünnepi dekoráció

Május végén hat napig a divatrajongóké a főszerep a Mercedes-Benz Malta Fashion Weeken, ahol a szigetország legnevesebb tervezői mutatkoznak be. Habár kis országról beszélünk, de egy rövid áttekintésből is kiderül, hogy rendkívül sokszínű a helyi szcéna. A legjobb tervezőket, modelleket, bloggereket, fotósokat pedig természetesen díjakkal is jutalmazzák. A csillogás azonban nem ér véget itt: néhány nappal később, június 7-én a már megszokott tengeri hajó-felvonulásra kerül sor a kikötőben, ahol a kivilágított és feldíszített vízi járműveket tűzijáték vonja majd színes fénybe.  

A nyári hónapok a különböző művészeti ágak ünneplésével telnek. Június 8. és 17. között kerül megrendezésre a Valletta Film Festival, ahol több mint negyven egész estés és huszonöt rövidfilm versenyez a fődíjért. Június 14-től 29-ig tart majd a nemzetközi művészeti fesztivál, amelyen többek között múlt és jelen kapcsolatát vizsgáló, gondolatébresztő fotókiállítások, izgalmas interaktív installációk és nemzetközi művészeti együttműködések várnak. A nyár augusztus 23–25. között a mediterrán irodalmi fesztivállal zárul, amelyen a sokszínűség fontossága, a kulturális kapcsolatok és az irodalmi fordítások állnak majd a középpontban.  

Szeptemberben természetesen a Malta Pride miatt érdemes a városba látogatni, ekkor a kulturális programok átadják a főszerepet az LMBTQ közösség eseményének. Október 6-án azonban tovább folytatódnak az év rendezvényei a hagyományos Notte Biancával. A kivilágított utcákat ismét koncertek és színházi előadások hangjai töltik be, a Notte Bianca Atmosfera keretében pedig ingyenesen látogathatók a múzeumok és a galériák.  

A kulturális év egy nagy bulival zárul december 15-én, amelyen a koncertek és más élő előadások mellett egy-két meglepetéssel is készülnek a szervezők. A záróesemény – és természetesen a többi rendezvény is – kiváló alkalom arra, hogy együtt ünnepeljük Málta sokszínű kulturális örökségét, és új ismeretségeket, barátságokat kössünk.  

Previous post

Melegpornó-színész is felbukkan Troye Sivan legújabb videoklipjében

Next post

"Mentális zavaruk" miatt nem szolgálhatnak melegek az indonéz légierőnél