KultúraUtazás

Valletta 2018: Megújul a máltai főváros

A Valletta 2018 Kulturális Program 2018. január 20-án indult: az Európa Kulturális Fővárosa címmel fémjelzett évben több mint 140 projektre és 400 eseményre kerül sor Máltán. A rengeteg program mellett azonban fontos részét képezi a kulturális kavalkádnak a szigetország fővárosának megújulása is. Az elfeledett építészeti kincsek között olyan izgalmas helyeket találhatunk, mint a fedett piac (Is-Suq tal-Belt) vagy a régi közvágóhíd (il-Biċċerija), amelynek területén a Valletta Dizájn Klaszter létesül. A Valletta 2018 Alapítványnak köszönhetően igazán egyedülálló élményeket szerezhetünk ezeken a helyeken. De lássuk, mitől is olyan érdekesek!

 

 

MUŻA: legyen a művészet mindenkié

A MUŻA Málta új művészeti múzeumának a neve, amely a Valletta Európa Kulturális Fővárosa 2018 program zászlóshajója. Ez a közösségorientált projekt egy az első olyan nemzeti múzeum, amely – összhangban az Alapítvány küldetésével – a művészetet és a múzeumokat a társadalmi átalakulás eszközeinek tekinti. A MUŻA-nak egy történelmi épület, az Auberge d’Italie nyújt otthont, amely eredetileg a Máltai Lovagrend olasz lovagjainak székhelyéül szolgált a 16. század végén. Itt volt az az alapgyűjtemény, amely később a Nemzeti Szépművészeti Múzeum első kiállításának anyagát képezte. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében a nemzetközi szakma által nagyra értékelt, de a helyi közönség számára kevésbé ismert műtárgyak és műalkotások is találhatók.

A fedett piac (Is-Suq tal-Belt) újjáépítése és karbantartása

Az Is-Suq tal-Belt vagy fedett piac a brit uralom idején, 1806-ban épült. Bár működik még a területén néhány üzlet, nagy része évek óta elhanyagolt. A kereskedők utcájának szívében található régi piac felújítása már régóta esedékes. Ez az elfeledett kincs megérdemli, hogy visszakapja régi dicsőségét, és ismét a városi élet központja legyen.

A megújult piac nemcsak egyszerűen zöldség és gyümölcs árusításának ad helyet, mint jelenleg, mivel étkezésre és pihenésre alkalmas teret is létrehoznak itt. Az épület 15%-a pedig kulturális célokat szolgál.

 

 

A Strait Street: húzónév a művészet, kultúra és szórakozás terén

A Strait Street az Alapítvány szándékai szerint Valletta társadalmi és alkotóközpontjává válik a helyreállítási és újjáépítési munkák folyamán. A népszerű nevén Strada Stretta a maga mintegy 665 méter hosszúságával és 3,5-4 méter szélességével Valletta legkeskenyebb utcája.

A Valletta 2018 Alapítvány felügyeli a Strait Streethez kötődő kulturális rendezvényeket és művészeti tevékenységeket; az összes helyszínt, a bárok és éttermek közötti koordinációt; az események összehangolását minden lehetséges érdekelt partnerrel, így a Máltai Egyetemmel, a Máltai Művészeti, Tudományos és Technológiai Főiskolával (MCAST), a Művészeti Iskolával, a Zeneiskolával, a múzeumokkal, a Teatru Manoellel (és más színházakkal), a Máltai Filharmonikus Zenekarral és népművészekkel, köztük új zenekarokkal és népdalénekesekkel (għannejja). Az programok között szerepelnek kiállítások, színházi produkciók, szemináriumok, szimpóziumok, előadások, utcaszínház, éjszakai események, örömzene, közönségtalálkozók és hálózatépítő rendezvények művészek részvételével.

Az eseménysorozat célkitűzése többek között a jazz, a kabaré, a színház és a városi kultúra megújítása külföldi művészek rendszeres részvételével. A program során a tervek szerint a Strait Street visszakapja központi szerepét, épületei történelmi hűséggel újulnak meg A célok között szerepel még a szórakoztatás és a városi kulturális élet felélesztése, valamint az utcában található történelmi falfestmények rehabilitációja és karbantartása.

A Valletta Dizájn Klaszter az il-Biċċerija épületében

A Valletta Dizájn Klasztert hivatalosan 2015 júniusában indították el a Valletta 2018 kiemelt projektjeként. Ekkor jelölték ki a régi vágóhidat – ami régóta elhagyatottan állt Valletta egyik lakónegyedének szívében – az új klaszter székhelyéül és a főváros e régóta elhanyagolt részének fejlesztését katalizáló infrastrukturális projektként. A Valletta Dizájn Klaszter azóta megkezdte a főbb stratégiai célok megalapozását, amelyek összekapcsolják az oktatást, az ipar támogatását, a tudatosság növelését, valamint a dizájn társadalmi és gazdasági jóléthez való hozzájárulásának erősítését célzó kutatási és közpolitikai kezdeményezéseket.

 

 

A hosszabb távú projektek bemutatása mellett természetesen készültünk nektek egy kis programajánlóval is, hogy le ne maradjatok a Valletta 2018 aktuális érdekességeiről.

MÁLTAI NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI FESZTIVÁL

  1. június 29. – július 15.

A Máltai Nemzetközi Művészeti Fesztivál a helyi művészeti élet legkiválóbb eredményeit támogatja, dinamikus színteret biztosítva a bemutatkozásra és a szélesebb közönség elérésére a befutott és a feltörekvő máltai művészeknek egyaránt. Elismert külföldi alkotásokat is vendégül lát Valletta és környéke különböző helyszínein. A Máltai Művészeti Fesztivál évről évre igyekszik egy sor kihagyhatatlan látnivalóval gazdagítani a helyi kulturális naptárat, a virtuóz zenészektől a Shakespeare-drámákig, a lenyűgöző vizuális installációktól a lélegzetelállító táncprodukciókig.

MÁLTAI JAZZ FESZTIVÁL

  1. július 16–21.

Valletta kikötője adja a Máltai Jazz Fesztivál lenyűgöző hátterét, amelynek neve garancia a magas minőségű koncertekre – akár harcdcore jazzrajongók vagyunk, akár csak éppen belekóstoltunk a műfajba, ezt az eseményt mindenkinek ajánljuk. A hat napos fesztivál többek között a kortárs jazz három kimagasló képviselőjét látja vendégül: Chick Corea, Christian McBride és Karim Ziad is tiszteletét teszi a szigeten. A kortárs jazz számos válfaját prezentáló koncerteknek a főváros különböző történelmi helyszínei adnak majd helyet.

MODERN ZENEI NAPOK – PARADE & the Velvet Gentleman

  1. július 27.

A világhírű Szergej Gyagilev és társulata, a Ballets Russes 1917-ben adta elő először a Parade című balettet a párizsi Théâtre du Châtelet-ben. Az előadás zenéjét Erik Satie szerezte, míg a történetet Jean Cocteau-nak, a díszleteket pedig Pablo Picassónak köszönhetjük. A fantasztikus premier 100. évfordulója alkalmából a Moveo Dance Company kelti új életre a darabot, megspékelve a hagyományos táncot egy kis stop motion animációval, bábokkal és vetítésekkel. Az előadásban nagy szerepet kapnak Satie más zeneművei is – kiemelt szerepét jelzi, hogy korabeli becenevén, „velvet gentleman”-ként említik a program címében.

Previous post

Run For Rights futás ismét a Budapest Pride-on

Next post

49 éve tört ki a Stonewall lázadás