Nagyvilág

Vallásszabadságra hivatkozva nehezítik meg a HIV elleni harcot Texas államban

Egy texasi szövetségi bíró kijelentette, hogy a munkáltatókat nem lehet arra kényszeríteni, hogy fedezzék a PrEP-gyógyszereket, ha az sérti a vállalat vallási meggyőződését.

Az ítélet szerint a HIV-fertőzést megelőző gyógyszerek biztosítása a cégtulajdonosokat “bűnrészessé teszi a homoszexuális viselkedés elősegítésében”. Reed O’Connor kerületi bíró szeptember 7-én hozta meg az ítéletet.

Az ítélettel az egykor George W. Bush elnök által kinevezett bíró a texasi székhelyű Braidwood Management vállalat javára döntött, amely azért perelt, mert nem kötelességének fedezni a két PrEP-gyógyszer, a Truvada és a Descovy költségeit.

Több amerikai jogi szakértő, például Chris Geidner is megjegyezte, hogy O’Connornak “több LMBTQ-ellenes döntése is volt a múltban, mind a házasság, mind a nemi identitáson alapuló megkülönböztetés tilalma tekintetében” – magyarázta az ítéletet követő Twitter-bejegyzésben.

 

 

PrEP-készítményt jelenleg amerikaiak százezrei szedik minden nap, kivétel nélkül a HIV-fertőződés megelőzése céljából. A gyógyszereket a megfizethető egészségügyi ellátásról szóló törvény (ACA) értelmében a vállalati egészségbiztosítási programokon keresztül is elérhetővé teszik.

O’Connor bíró kijelentette, hogy az ACA sérti a Braidwood Management vallási meggyőződését, “mivel bűnrészessé teszi őket a homoszexuális viselkedés, a kábítószer-használat és az egy férfi és egy nő közötti házasságon kívüli szexuális tevékenység elősegítésében“.

2018-ban O’Connor olyan határozatot hozott, amely kimondta, hogy az ACA alkotmányellenes. Ezt a szövetségi Legfelsőbb Bíróság felülbírálta, és 2021-ben fenntartotta az ACA-t.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb