Hírek

Valentin-napon kelhet egybe először azonos nemű pár Észak-Írországban

Hivatalosan is bejelentették, hogy a házassági egyenlőség életbelépésével Észak-Írországban éppen Valentin-napon kelhetnek egybe először azonos nemű párok.

 

 

Az Egyesült Királyságon belül mostanra Észak-Írország maradt az egyetlen hely, ahol még nem legalizálták a házassági egyenlőséget. Július 9-én azonban az országgyűlési képviselők megszavazták, hogy meleg és leszbikus párok is házasodhassanak – írja az Irish News.

A brit kormány miniszterei pedig bejelentették, hogy a törvény 2020. január 13-án lép életbe. A pároknak további 28 napot kell várniuk miután benyújtják házasságkötési szándékukat, ezzel február 14-én, Valentin-napon mondhatják ki a boldogító igent.

Patrick Corrigan, az Amnesty International észak-írországi igazgatója beszédében számolt be arról, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a kormánnyal való együttműködésért, így együttes erővel tudják elérni, hogy az LMBTQ közösség is élvezhesse azokat a jogokat, amiket társaik Írország és az Egyesült Királyság területén.

 

Belfast Pride

 

A miniszterhelyettes, Lord Ian Duncan nyilatkozata alapján az előkészületek során meg kell bizonyosodniuk arról, hogy azon részek, ahol a törvény férj és feleségre vagy férfira és nőre hivatkozik, a házassági egyenlőség szerint legyenek átfogalmazva.

„Biztosak szeretnénk lenni abban, hogy mindennel elkészülünk januárra. Mindent meg szeretnénk tenni annak érdekében, hogy az azonos nemű párok ugyanazon jogokkal rendelkezzenek, akárcsak a heteroszexuális házaspárok. […] A jövő évi Valentin-nap roppant különleges lesz, hiszen akkorra esedékesek az első esküvők. Elképzelni sem tudnék megfelelőbb időpontot, mint a Valentin-nap.”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb