Utazás

Valencia – Ahol mindenki talál kedvére valót

Valencia 800 000 lakosával Spanyolország harmadik legnagyobb városa; az ország keleti felén, a Földközi-tenger partján fekszik. A város mind kulturálisan, mind pedig az aktív pihenés kedvelőinek gazdag lehetőségek tárházát kínálja a látogatók számára; a városban sok százéves remekművek találkoznak ultramodern épületekkel. A 19-20. század fordulóján divatos szecesszió spanyol verziójának számos szép példáját láthatjuk a városban, köztük lakóházakkal, a vasúti pályaudvarral és a központi vásárcsarnokkal.   

A város kettő, a mai napig megmaradt kapujának egyike a Torres de Serranos, amely Európa egyik legnagyobb gótikus kapujának számít. A tetejére feljutva csodálatos kilátás nyílik az egész városra. A gótikus stílusú épületek közül Valencia egyik legismertebb látványossága az 1492 óta álló Selyembörze (Lonja de La Seda), amelyet 1996-ban az UNESCO a világörökség részévé is nyilvánított. Az épület korábban kereskedelmi központként és selyempiacként működött.

A kereskedelem másik legjelentősebb helyszíne Valencia kikötője, ami Európa második legnagyobb tengeri kereskedelmet lebonyolító helye a mai napig, és Spanyolország exportjának 20 százaléka is ezen a kikötőn keresztül történik. Ahogy az egész városban, úgy itt is megfigyelhető a régi és az új korszak találkozása: a régről megmaradt létesítmény a tradicionális halászatra emlékeztet, míg az új a modern építészet remekműve.

A Művészetek és Tudományok Városa (La Ciudad de las Artes y las Ciencias) nevet viselő, öt modern épületből álló komplexum Santiago Calatrava építész munkájának eredménye. A futurisztikus építmények egyike ad otthont Európa legnagyobb akváriumának (L’Oceanografic), továbbá megtalálható itt egy hatalmas 3D IMAX mozi (L’Hemisferic), egy operaház, egy hatalmas három emeletes interaktív tudományos múzeum (Museo de Ciences Principe Felipe) és a L’Umbracle, ami egy hétezer négyzetméteren elterülő növénykert.

A gasztronómia szerelmeseinek mindenképpen érdemes ellátogatniuk Valencia piacára (Mercado Central), ami Európa egyik legrégebbi piacának számít. Ezen a helyen megízlelhetjük Valencia és Spanyolország finomságait és betekintést nyerhetünk egy igazi spanyol piac életébe is.

Amennyiben strandidőben érkezünk, úgy mindenképpen látogassuk meg Valencia strandjait, amelyek közül érdemes megemlíteni a város főstrandját, Playa de Malvarossát vagy a kicsit nyugodtabb Playa de Pataconát. A melegbarát Pinedo nevű strand részben egy nemzeti park része, de az érintetlen természeti szépségek mellett itt igencsak élénk a társasági élet. A ruhátlanságot kedvelők csoportja leggyakrabban a homokdűnék között, egy régi gyárépület környékén gyűlik össze.

Márciusban kerül sor Valencia legnagyobb és legnépszerűbb eseményére, a télűző és tavaszköszöntő Las Fallas nevű ünnepre. A csendes és nyugodt város március közepén őrült hellyé alakul és szilveszteri hangulatot idézve több ezer petárda és tűzijáték durranása zavarja meg a csendet. Ezt a zajos eseményt La Mascletának nevezik. A San José (Szent József), az ácsok védőszentjének tiszteletére megrendezett ünnep eredete az ácsoktól ered, akik a tél végével elégettek minden megmaradt hulladékot, hogy megtisztítsák a műhelyüket és a tavaszt tiszta lappal indítsák. Így tesznek Valencia lakói is: összesen 385 fallát, azaz különféle bábut égetnek el az ünnep folyamán.

Ami a város LMBT életét illeti, nincs egy „kijelölt” melegnegyed, de a legtöbb népszerű bár és kávézó az óvárosban található, nem messze a valenciai székesegyháztól és a központi vásárcsarnoktól. A Nunca Digo No, a BUBU és a Cross „Bermuda-háromszögén” kívül az OHLALA szexbárt ajánljuk a kalandra vágyók figyelmébe. A bulizás mellett kellemes kikapcsolódást nyújthatnak a város szaunái is, amelyekben a görög mitológia a divat: az Olimpic és a Magnus Thermas izzasztó termeiben is ez a stílus dominál.

Ország: Spanyolország

LMBT jogok: 2005 óta egyenlő házasság és örökbefogadási lehetőségek

Átlagos nyári időjárás: 25-35 ⁰C átlaghőmérséklet

Időeltolódás: nincs

Utazás: heti két közvetlen járat Budapestről vagy Bécsből; naponta több repülőjárat Frankfurton vagy Zürichen keresztül

Bejutás a városba: a 150-es számú busszal

 

LMBTQ események, egyéb fesztiválok:

március 12–19. Las Fallas de Valencia

 

július 8. No Closet Festival

Previous post

Még mindig számít a méret

Next post

Putyin: A melegek örüljenek, hogy élhetnek