Gasztronómia

Vadat és halat, s mi jó falat… – Gourmet Fesztivál 2016

Hazánkban immáron sokadik éve kerül megrendezésre a Gourmet Fesztivál. Aki esetleg még nem hallott volna róla, annak dióhéjban annyit, hogy a Millenáris Parkban helyet kapó rendezvény négy napig fogja elénk tárni Magyarország legjobb ízeit: a csúcsgasztronómia éttermeit, borászatokat, sörfőzdéket, cukrászatokat – és természetesen mindegyikből a legjobbat.

Az eseményt amolyan gasztronómiai kiállításnak is lehetne nevezni, hiszen a híres balatoni borászatoktól kezdve a Michelin-csillagos éttermekig sokan sorakoztatják fel a nagy műgonddal megálmodott és a legjobb minőségű alapanyagokból elkészített étkeket. A specialitásokra elég ránézni, azonnal nyilvánvaló, hogy ez nem a vasárnapi rántott hús-krumplipüré kombó jellegű élmény lesz, hanem egy igazi kaland a gasztronómia világában. Minden fesztivál egy adott téma köré épül, az idei pedig üdítő újdonság a főleg csirkés-disznós étrendünkben: a hal és a vad. A fesztivál előtt ugyanis Budapesten rendezik meg a világ talán leghíresebb szakácsversenyét, a Bocuse D’Or-t, melyen a kecsege és a gímszarvas lesz a két fő alapanyag.

_MG_6421

A halról sokaknak az jut eszébe, ahogy az olajban sült pisztrángot vagy fogast ropogtatja egy negyven fokos nyári napon a Balaton mellett. Vadat pedig ritkán eszünk, hiszen még nemigen ivódott be a köztudatba, hogy mekkora örömet is tud okozni egy jó szarvasgerinc, és a boltok polcain sem nagyon találkozhatunk vaddal. Ezek a sztereotípiák itt egy pillanat alatt elillannak, mihelyt szembesülünk azokkal a mesterművekkel, amiken a belvárosi, budai és vidéki csúcséttermeink már jó ideje kísérleteznek.

Felmerülhet a kérdés, hogy kiknek is érdemes belekóstolni ebbe a pazar gasztroeseménybe. Bátran állíthatom, hogy mindenkinek, aki szereti a hasát, szeret főzni és érdekli is a gasztronómia, vagy csak családi kikapcsolódásra vágyik. Szomorú tény, hogy mi, magyarok nem sűrűn járunk el étterembe, hiszen sokszor sokalljuk az egyes vendéglátóipari egységekben elkért összegeket, feszélyez minket az elegancia, vagy esetleg nehézséget okoz az étlapon szereplő különlegesebb ételek kisilabizálása. Ezen a fesztiválon viszont testközelből ismerkedhetünk meg az adott hely remekeivel, mindenféle cicoma és rongyrázás nélkül úgy, hogy közben nem kell mellőznünk a minőségi fogásokat. Kóstolóadagokról beszélünk, így természetesen nem kell az első étterem után hazakullogni teli hassal, hanem több éttermet is kipróbálhatunk; ezáltal nagyban növeljük az esélyeket, hogy új kedvencre leljünk és estére már hatalmas szarvas- vagy épp kecsege-fanok legyünk. Tegyük hozzá, hogy nem nehéz azzá válni.

MGB_4050

A standoknál egy úgynevezett FestiPass kártyával lehet fizetni, melyre a kihelyezett feltöltőpultoknál lehet pénzt tölteni, utána pedig egyszerű bankkártyaként működik. A belepő ára tartalmaz egy borospoharat, egy street food falatkát, egy csésze Nespresso kávét, pezsgő- és borkóstolást, Jamie magazint és rengeteg érdekes programot.

Akik már jártasak a pesti gasztronómia világában, azoknak nem jelentenek nagy újdonságot az alább felsorolt éttermek (örömet viszont annál nagyobbat okoznak majd), hiszen a Nobun, a Kioskon, a Pomodorón kívül hazánk csillagai is részt vesznek majd, mint például a Michelin-csillagos Costes és a friss csillagos Costes Downtown, valamint a Borkonyha, de találkozhatunk az ország első igaz francia pékségével, az Á Table-lal is. A húzónevek mellett még a méltán híres Gerbeaud is feltűnik. Ezeken felül olyan híres borászatok is részt vesznek, mint a Bortársaság, a Borkollégium és a DiVino, de ihatunk egy remek pezsgőt a Törleynél vagy egy korsó sört az Etyeki Sörmanufaktúránál. Tehát ismétlem: mindenki, aki szeret enni, inni, éttermeket felfedezni és kikapcsolódni, azt szeretettel várja a Millenáris Parkban május 12. és 15. között a Gourmet Fesztivál.

MGB_2634

A Rendezvény helyszíne: Millenáris Park, 1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20.

A Rendezvény időtartama:május 12 – 15.

A Rendezvény nyitva tartása: május 12 – 15. , CS: 17.00 – 23.00, P-V: 12.00 – 23.00

hirdetés
Previous post

Meleg karaktereket követelnek a Disneytől

Next post

Öt napot kapott Észak-Karolina, hogy eltörölje homofób törvényét