Nagyvilág

Vád alá helyezhetik a csecsenföldi melegüldözés felelőseit

Ramzan Kadirov (balra), Csecsenföld elnöke / fotó: Depositphotos

 

A csecsen elnök, Ramzan Kadirov belső köréhez tartozó öt tisztviselő ellen tettek büntető feljelentést Németországban emberiesség elleni bűntett miatt. Egy orosz emberi jogi szervezet így próbálja igazságszolgáltatás elé állítani a legalább 150 fő halálával járó csecsenföldi melegüldözés elkövetőit.

A 97 oldalas vádirat, amelyet a Guardian szemlézett, szexuális orientáción alapuló üldöztetéssel, jogellenes letartóztatással, szexuális erőszakkal, és legalább 150 esetben gyilkosságra való felbújtással vádolja a csecsen katonai és állami apparátus tagjait.

Amennyiben a karlsruhei főügyész befogadja az Alkotmányos és Emberi Jogok Európai Központja (ECCHR), az Orosz LMBT Hálózat és egy német emberi jogi szervezet közös feljelentését, úgy Kadirov szövetségeseit letartóztatási parancs fogadja, amennyiben Németországba utaznak.

Elsőként a Novaja Gazeta független orosz napilap számolt be arról, hogy 2017 februárja óta az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön meleg és biszexuális férfiakat zárnak koncentrációs táborokhoz hasonló, nem hivatalos börtönökbe, ahol megalázták, elektrosokkal és fémrudakkal bántalmazták őket.

A csecsen kormány tagadta a Novaja Gazeta értesüléseit, azt állítva, hogy Csecsenföldön nem élnek melegek – de ha mégis, azokkal a saját családjuk úgyis végez.

Egy francia aktivista már 2017-ben feljelentést tett a Nemzetközi Büntetőbíróságon, csakhogy Oroszország kivonta magát a hágai központú bíróság joghatósága alól. A csecsen tisztviselőket most azért helyezhetik vád alá Németországban, mert az ország az egyetemes joghatóság alapján az emberiesség elleni bűntettek esetében erre akkor is lehetőséget biztosít, hogy a bűncselekmények máshol történtek.

Ez tette lehetővé korábban két szíriai háborús bűnös perét Németországban, vagy épp a gambiai fegyveres erők egyik tagja elleni eljárást is. Az ECCHR alapítója, Wolfgang Kaleck szerint Németország így igyekszik biztosítani, hogy Európa ne legyen a háborús bűnösök menedéke.

“Ha más joghatóság nem vizsgálódik érdemben, Németország képes és hajlandó átvenni feladatokat, képviselve ezáltal Európát és a nemzetközi közösséget.”

 

Az öt tisztségviselő között van a Kadirov testőréből lett miniszterelnök-helyettes Abuzajed Vismuradov és Ajub Katyajev rendőrfőnök – akik ellen az Európai Unió, az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesül Államok is szankciókat léptetett életbe a homofób üldöztetések miatt -, valamint a csecsen parlament elnöke, Magomed Daudov.

 

 

Csecsenföld elnöke: A családoknak meg kellene gyilkolniuk meleg hozzátartozóikat

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb