KultúraSziget2017

Utca(színház)i kavalkád

Az utcaszínházi előadások a legnépszerűbb programok között vannak a Szigeten, és természetesen idén is sokszínű, változatos programot sikerült összeállítani. Az egyik legkülönlegesebb fellépő a Das Universal Druckluft Orchester, egy mechanikus zenei szerkezet és készítőjének műsora, amiben mindenféle stílus megszólal. Visszatér a Snuff Puppets társulata is, akik hatalmas emberi testrészekkel veszik birtokba a fesztivál területét, úgyhogy idén sosem tudhatjuk, mikor futunk bele egy magányosan bolyongó végtagba. A Cie La Soup nyakba akasztott mini bábszínházzal meséli el Macao és Cosmage szerelmének meghitt történetét, az aláfestő zene fülhallgatón keresztül hallgatható közben. Ha már most bajban vagy, hogy melyiket nézd meg, akkor itt van még néhány fellépő.

 

 

Mr. Image Theatre (NL)
– big bugs
Amikor az óriás Csótány, a hatalmas Katicabogár, az embernagyságú Szarvasbogár és Díszbogár elmegy sétálni az Erdésszel… – nem, ez nem egy vicc első pár mondata, ez az Utcaszínház egyik előadása. Az élményt Kafka is megirigyelhette volna, hiszen valószínűleg a te adrenalinszinted is megemelkedett egy picit, ahogy elképzelted, hogy egy emberszabású kitinpáncélos közelít feléd. Az Erdész a G.R.E.E.N környezetvédelmi egyesületet képviseli, az előadás pedig szatirikus stílusban dolgozza fel többek között a gyorskaják és az ételpazarlás témáit. A szereplőkről néhány szó elöljáróban: Conchitta, a Katicabogár cukinak tűnhet, de könnyen veszélyessé válhat. Rudolf, a Csótány villámgyors: észre sem veszed és máris felmászott a hátadra. Priscillát, a Díszbogarat akár pórázra is kötheted, hogy elvidd a parkba sétálni. Fido, a kóla- és sörfüggő Szarvasbogár pedig egy igazi alfahím. Vegetáriánus alfahím…

Dario Rossi (I)
A világ egyik legismertebb dobosa. A tömegből leginkább az emeli ki, ahogyan a zenéjét előállítja: újrahasznosított tárgyakon játszik. Először 2011-ben, Londonban zenélt az utcán, a Piccadilly Circus-nél, de egészen 2014-ig kellett várnia a nagy sikerre, amikor Berlinben az Alexanderplatzon készült videója népszerű lett. Azóta körbejárta Európát; Brüsszel, Oslo, Koppenhága, Prága, Párizs és Barcelona után a Szigetre is ismerősként tér vissza.

foolpool (D) – the herd of mechanical creatures
Búgó, zümmögő, gőzölgő fémóriások. Három mechanikus lény, három pásztor. Változó legelők, a hegyről lefelé a mészárszékre vezet az út? Bizonytalan a jövő, ami felé haladnak. Tegnap még modern, ma már csak ócskavas – mai valóság.
A technikai haladást mutatják ezek a használt bicikliből készült installációk, de egyszerre kérdőjelezik is meg az értelmét az egésznek. Kritikus válasz  a szűkös erőforrások mai felhasználására és vak bizodalmunkra a technológiában. Állj meg és gondolkodj el!

 

 

Cardboardia (RU)
– OOZ BAND (F)
Hogyan építenéd fel a tökéletes világodat? Képzeld el, hogy kilépsz a való életedből és egy saját történeted szereplőjévé válsz. Hogyan írnád tovább a történetet? A Cardboardia interaktív előadásokat és workshopokat tart évek óta, egyes országokban már állandó “kísérletező” helyeket is létrehoztak (Oroszország, Lettország, Tajvan, Hollandia, Lengyelország, Dánia, Nagy-Britannia). Most a Szigeten te is velük kísérletezhetsz.
A Cardboardia csapata lehetővé teszi, hogy kedvenc filmed főhősévé változz és egy utcaszínházi társulat tagjává válj! Minden nap más tematika, a nap zárásaként pedig egy hatalmas felvonulás vár rád, melyet az Ooz band kísér.
A francia zenekar tagjai látványos megjelenésük mellett őrült koreográfiájukkal és a hangszereikből elővarázsolt funk, jazz, hip-hop és balkán ritmusokkal hívják fel magukra a figyelmet. Csatlakozz te is a Cardboardia csapatához, alkosd meg saját karaktered és jelmezed, majd legyél te a nap sztárja, a társulat új feltörekvő csillaga!

Di Filippo Marionette (I)
Hanging by a Thread
“Egy hajszálon múlik” – ezt a címet kapta a Remo di Filippo és Rhoda Lopez közös műsora. Főszerepben a marionett-bábuk és az általuk megszólított, bennünk élő gyermekek. A két művész is úgy készül az első magyarországi fellépésre, mint két izgatott gyermek, pedig már tizennégy országban léptek fel. Hagyd, hogy téged is zsinóron rángassanak!

 

 

Latalaya (E/F)
A Sziget Fesztivál legnagyobb Utcaszínház-előadása külön a szigetlakóknak készült. Két csapat, két különböző országból, két műsor összevonása.
A Collectif Arbuste tavalyi osztatlan sikere után visszatér az INSTRUMENTARIUM című előadásának különkiadásával, amihez az Aerial Jockey Strada csapata a lélegzetelállító ETERFEEL műsorszámával csatlakozik. Ezt az előadást ilyen formában csak a Szigeten láthatod. Gyere és vetkőzd le a gátlásaid az élő elektronikus zene, a színes fények és az ipari toronyszerkezet tövében!

 

Zsebedits Patrik

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb