Nagyvilág

Uniós szinten ismerné el a szivárványcsaládokat az EU

 

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von Der Leyen még az idei évértékelő beszédében jelezte, hogy stratégiát dolgoznak ki arra, hogyan erősíthetnék uniós szinten az LMBTQ-jogokat. A meglévő egyenlőtlenségekkel és a kihívásokkal foglalkozó stratégiát a mai napon tette közzé a Bizottság. A 2025-ig elérendő kulcsfontosságú LMBTQ célokat az alábbiakban fogalmazták meg:

  • A hátrányos megkülönböztetés kezelése – különösen a foglalkoztatás területén;
  • A biztonság biztosítása – gyűlölet-bűncselekmények és gyűlöletbeszéd elleni védelem;
  • A szivárványcsaládok jogainak védelme – a szülőség kölcsönös elismerésével az EU országaiban;
  • Az LMBTQ egyenlőségre való felhívás világszerte.

 

„Mindenkinek szabadon kell élnie – félelem és üldöztetés nélkül. Erról szól Európa, ezért állunk ki. Uniós szinten ez az első LMBTQ stratégia, és megerősíti közös erőfeszítéseinket annak biztosítására, hogy mindenkit egyenlő bánásmódban részesítsünk”

 

– mondta el a stratégiáról Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke. Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos szerint az EU a sokszínűségért és elfogadásért vívott harcban követendő példakép. Hozzátette:

„A stratégiával arra szólítjuk fel az LMBTQ esélyegyenlőségi stratégiával nem rendelkező tagállamokat, hogy alkossák meg a sajátjukat, figyelembe véve saját országuk LMBTQ közösségének egyenlőségi szükségleteit.”

 

A stratégia külön kitér a szivárványcsaládokra. Mivel a tagállamok nemzeti jogszabályai eltérnek, emiatt a családi kötelékeket nem mindig ismerik el, amikor a szivárványcsaládok átlépik az EU belső határait. A Bizottság ezért jogalkotási eljárást kezdeményez és megvizsgálja a lehetséges intézkedéseket arra nézve, hogy a tagállamok kölcsönösen elismerjék az azonos nemű családokat.

Tagállami hatáskörben arra ösztönzik az országokat, hogy dolgozzanak ki saját cselekvési terveket az LMBTQ egyenlőséggel kapcsolatban. Az Európai Bizottság rendszeresen figyelemmel fogja kísérni a stratégiában vázolt célok végrehajtását, 2023-ban pedig összegzik az addigi eredményeket.

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés