Hírek

Ukrajna szivárványszínűre festi az orosz emlékművet

Az ukrán főváros szívében álló Népek barátsága emlékmű eredetileg az orosz és az ukrán nép – mára javarészt elolvadt –  jó viszonyát szimbolizálja, ahogy egyesülnek a Szovjetunió keretein belül.

 

Jövő héten Kijev ad otthont az Eurovíziós Dalfesztiválnak, és a város polgármestere, az egykori nehézsúlyú profi ökölvívó, Vitalij Klicsko engedélyt adott az 50 méter átmérőjű emlékmű ideiglenes átfestésére. Mivel az Eurovízió idei témája a sokszínűség ünneplése, ezért a hatalmas ív szivárványszínű festést kap.

 

 

Az orosz fél nem valószínű, hogy lelkesen fogja üdvözölni a lépést, már csak azért sem, mert az Eurovízión túl a szivárványszínbe boruló emlékmű a júniusi Kijev Pride szimbóluma is lesz egyben. Az idei év még csak a harmadik, amikor az ukrán fővárosban pride felvonulást engedélyeznek.

 

 

Érdekesség, hogy nem az egész emlékmű lesz szivárványszínű, a tetején egy részt szándékosan szürkén hagynak, amivel azt szeretnék szimbolizálni, hogy Ukrajna igyekszik szakítani a múltjával és független európai állammá válni. Más értesülések szerint inkább azért marad befejezetlen, mert a közelmúltban szélsőjobboldali csoportok tüntettek az átfestés ellen, és az illetékesek inkább meghátráltak.

Ezt a verziót erősíti, hogy Vitalij Klicsko a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy kompromisszumos megoldásként a kimaradt részen az ukrán nemzeti színeket használják majd.

 

Kijevi városnézéshez ajánljuk egy korábbi Eurovízió-győztes klipjét:

Александр Рыбак “Стрела Амура” (Strela Amura) Official Music Video

Музыка – Александр Рыбак/ Music – Alexander Rybak Слова – Анна Николайчук / Lyrics – Anna Nikolaichuk Режиссер – Александр Филатович / Director – Alexander F…

 

(PinkNews)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb