Színes

Újratervezte a szivárványzászlót egy interszex aktivista

A szivárványzászló története több évtizedes múltra tekint vissza. Az eredeti, nyolc színből állót a 2017-ben elhunyt Gilbert Baker alkotta meg 1978-ban. Idővel azonban a rózsaszín elmaradt, mert amikor hirtelen nagy tömegben kellett gyártani, elfogyott a festék. Egy évvel később gyakorlati probléma adódott: kiderült, hogy a páros számú sávval sokkal praktikusabb a használata, ekkor került ki a türkizkék.

2017-ben aztán az amerikai Philadelphiában úgy döntöttek, újra nyolcszínű lesz a szivárványzászló, de nem az eredeti színekhez tértek vissza. Fekete és barna sávval bővítették, így reprezentálva a színesbőrű kisebbségeket.

2018-ban Daniel Quasar kiegészítette a transznemű zászló színeivel. Ez utóbbi álmodta tovább Valentino Vecchietti, az Intersex Equality Rights UK aktivistája.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

IERUK (@intersex.equality.rights.uk) által megosztott bejegyzés

 

Mint az az Instagram-bejegyzésből is látható, az interszex zászlóból kiemelt rész – amelyet egyébként 2013-ban Morgan Carpenter és Tony Briffa terveztek az Intersex Human Rights Australiától – a zászló bal oldalán helyezkedik el, tökéletesen kiegészítve a már létező sávokat, színeket.

Az úgynevezett Progress Pride flag, amelyet progresszív, vagy haladó szivárványzászlóként lehet magyarra fordítani, egyre több helyen tűnik fel és kezdik használni – nemcsak az LMBTQ közösség, de politikusok, civil szervezetek, nagykövetségek és vállalatok is.

Bízzunk benne, hogy hamarosan az interszex közösséget szimbolizáló zászlóval kiegészített progresszív szivárványzászló is bekerül a köztudatba!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb