Hírek

Újabb USA-állam ismeri el a harmadik nemet

Történelmi döntést hozott az Amerikai Egyesült Államok északnyugati csücskében található Washington állam.

Washginton állam vörössel jelölve

Egy január 27-én életbe lépő törvény értelmében a helyieknek orvosi szakvélemény nélkül is lehetőségük van jogosítványon, valamint születési anyakönyvi bizonyítányon a nemet férfi és  kategória helyett harmadik nemmel, X-szel jelölni.

Emellett azok, akik hivatalos dokumentumaikon nemet kívánnak változtatni, mostantól orvosi szakvélemény kiadása nélkül is megtehetik. Erre a 18 éven aluliaknak is lehetőségük lesz törvényes képviselőjük, valamint orvosuk hozzájárulása mellett.

Tavaly júniusban a főváros, Washington DC fogadott el hasonló törvényt, majd a Washington állammal délről határos Oregon követte őket két nappal később. Kaliforniában is folyik vita az X nem elfogadásáról és törvényi bevezetéséről, szabályozásra azonban még nem került sor.

Amerikai LMBT-szervezetek egyöntetűen üdvözölték Washington döntését, örömüket fejezve ki afelett, hogy egyre több állam ismeri el a transz és nem-bináris állampolgárok egyenlő jogait. Donald Trump transzellenes intézkedései idején ez különösen nagy eredmény.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb