Hírek

Újabb szigeten valósult meg a házassági egyenlőség

A brit korona, más néven Nemzetközösség sajátossága, hogy bár az uralkodó, jelenleg a 90-ik életévében járó II. Erzsébet az államfő, a kormányzást a demokratikusan választott nemzeti törvényhozás akarata irányítja.

Így fordulhat elő, hogy bár többek között Angliában, Skóciában és Wales-ben már megvalósult a házassági egyenlőség, számos úgynevezett függőségben a helyzet még nem ilyen rózsás. Ezek közé tartozik a brit szigetek és a kontinentális Európa között elhelyezkedő, mintegy 100 ezer lakosú Jersey szigete, amely az Európai Uniónak sem teljes értékű tagja.

Jersey szigete a térképen

A törvénymódosításról a helyi törvényhozó testület, az Állami Gyűlés szavazott. Az elöljárók szinte egyhangú döntést hoztak, 43-1 arányban szavazták meg a javaslatot. Egyben elutasítottak egy kezdeményezést, amely az üzlettulajdonosoknak vallási meggyőződés alapján engedélyezte volna, hogy elutasítsák azonos nemű párok kiszolgálását.

A Balaton területének körülbelül ötödét kitevő sziget az egyenlő házasság megvalósításával nincs egyedül a La Manche-csatornában. A szomszédos Guernsey szigetén tavaly januárban döntöttek hasonlóan a honatyák.

hirdetés

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous post

A homoszexualitás magyar találmány – Kezdődik a 6. LMBT Történeti Hónap

Next post

Elment leszbikus testvére esküvőjére a melegházasságot ellenző egykori ausztrál miniszterelnök