Hírek

Újabb sziget szavazta meg, hogy házasodhassanak az azonos nemű párok

Történelmet írt a héten egy Nagy-Britanniához tartozó kis sziget a La Manche-csatornában. Alderney a Csatorna-szigetek legészakibb tagja. Jogilag brit koronafüggőség. Tulajdonképpen Guernsey része – ahol idén nyáron valósult meg az egyenlő házasság -, de teljes belső önkormányzata van. Az utoljára 1987-ben módosított alkotmány értelmében saját választott elnöke és tanácsa van. További érdekesség, hogy nem tagja az Európai Uniónak.

Alderney elhelyezkedése

A 2040 főt számláló sziget két lakója, Dits Preece és Alan Jones immár 15 éve élnek együtt és a helyi hivatal rendre elutasította házassági kérelmüket. Talán az ő örömük most a legnagyobb, miután a tíz tagú Alderney-i önkormányzat 9 igen, 1 tartózkodás mellett megszavazta a meleg és leszbikus párok egybekelését lehetővé tévő helyi törvényt. Már csak II. Erzsébet királynő aláírására várnak és a rendelkezés életbe is léphet.

James Dent, a belügyi és pénzügyi bizottság vezetője a szavazást követő sajtótájékoztatón sok boldogságot kívánt a sziget minden azonos nemű párjának, akik lakodalmaikkal hamarosan “történelmet írnak” majd.

Alderney szigete

Az Atlanti-óceánon található Szent Ilona szigetén – amely tengeren túli területként szintén Nagy-Britanniához tartozik – is aktuális éppen az egyenlő házasság megszavazása, ott a helyi vezetők társadalmi párbeszédet indítottak a kérdésről. Talán segíti az igenek ügyét, hogy a szigeten él a világ legidősebb teknősbékája, amelyről a napokban derült ki, hogy meleg.

Previous post

Itt az lehetsz, aki vagy! – Tíz éve nyitva az Alterego

Next post

Homoszexualitással vádolt orosz popénekest kínoztak és gyilkoltak meg a csecsen hatóságok