Hírek

Újabb országban szűnhet meg a homoszexualitás büntethetősége

A kenyai Legfelsőbb Bíróság hivatalosan is bejelentette, hogy 2019. február 22-én dönt a homoszexualitás dekriminalizációjáról. Magyarul megszűnhet a többségitől eltérő szexuális orientáció büntethetősége a kelet-afrikai országban.

Akárcsak Indiában – ahol a Legfelsőbb Bíróság szeptember elején hozott hasonló döntést -, úgy Kenyában is a brit gyarmati időkből megmaradt szodómiaellenes törvény keseríti meg a meleg és leszbikus polgárok mindennapjait. Éppen ezért is volt fontos, hogy az indiai Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a 377-es cikkelyt. Most a kenyai Legfelsőbb Bíróság előtt a kenyai büntető törvénykönyv 162. és 165. cikkelyének hatályon kívül helyezése, bár a legfőbb ügyész sietett kijelenteni, hogy hogy nem szabad párhuzamot vonni a két ország között.

A Legfelsőbb Bíróság azt követően kezdett el foglalkozni az üggyel, hogy a kenyai melegek és leszbikusok jogait védő bizottság (National Gay and Lesbian Human Rights Commission – NGLHRC) bíróságon támadta meg azt a korábban bevett szokást, hogy ha valaki feltételezhetően homoszexuális volt, akkor a hatóságok anális vizsgálatot hajtottak végre a megvádolt személyen.

A bíróság akkor kimondta, hogy „mindannyian megérdemeljük, hogy méltósággal bánjanak velünk.” “Az anális vizsgálatnak nincsenek orvosi indokai a homoszexuálisnak vélt férfiaknál, sértik a magánélethez való jogot és a méltóságot” – mondta akkor Kari Mugo, az NGLHRC munkatársa, aki szerint a vizsgálat kínzásnak minősül.

Kenya az elmúlt években több, az LMBT közösséghez kapcsolódó hírrel is bekerült a világsajtóba.

Három évvel ezelőtt több diákot is felfüggesztettek az LMBT-jogok melletti kiállásukért:

Kenya: 19 középiskolást függesztettek fel az LMBT jogok melletti kiállásukért

Majd a kormány cenzori hivatalának vezetője átnevelő terápiára küldött volna két, egymással párosodó hím oroszlánt:

A kenyai kormány átnevelő terápiára küldené a meleg oroszlánokat

Mindezek ellenére idén tavasszal Kenya adott otthont a világ első, menekülttáborban megrendezett pride felvonulásának:

Ilyen Ugandában melegként felnőni

Az elmúlt hetekben a kenyai Rafiki leszbikus témájú film pedig több nemzetközi LMBT filmfesztivál díját is hazavitte. Hazájában pedig nézettségi rekordokat döntött abban az egy hétben, amikor engedélyzett volt megnézni:

Minden tilalom ellenére három díjat is nyert a leszbikus témájú film

hirdetés
Previous post

Árvai Péter lett a világ harmadik legbefolyásosabb LMBT cégvezetője

Next post

Történelmet írt a leszbikus pár: ketten hordták ki gyermeküket!