Hírek

Újabb ország törölte el az azonos nemű kapcsolatok büntethetőségét

 

A közép-afrikai Gabon parlamentje dekriminalizálta a homoszexualitást – alig egy évvel azután, hogy büntethetővé tették.

A 2019-ben elfogadott törvény alapján hat hónap börtönnel és átszámítva 2,5 millió forint pénzbüntetéssel sújtották az LMBTQ közösség tagjait. Emberi jogi aktivisták már akkor figyelmeztettek, hogy ezzel a közösség elleni erőszak esélyét növelik a törvényhozók.

Június 23-án azonban a helyi parlament alsóháza megszavazta, hogy visszavonják a rendelkezést. A Reuters beszámolója szerint 48 képviselő támogatta a döntést, 24 képviselő szavazott ellene és 25-en tartózkodtak. Az ország elnökének felesége, Sylvia Bongo Ondimba a Twitteren üdvözölte a döntést:

„A parlament visszaállítja az ország polgárainak alapvető emberi jogát: hogy szabadon szeressenek, büntetések nélkül. A köztársaság megvédi a magánélet tiszteletét, és az érzéseken felülemelkedve továbbra is egységes és elválaszthatatlan marad. Igen az emberi méltóságra, nem a gyűlöletre.”

Bár a parlamenti szavazás győzelem a helyi LMBTQ közösség számára – a törvényt még a felsőháznak is jóvá kell hagynia -, az országban nincs jogi védelem a szexuális orientáción vagy nemi identitáson alapuló diszkriminációval szemben, és a téma továbbra is tabu a társadalomban. Ahogy az egyik nemmel szavazó képviselő megjegyezte a Reuters-nek:

„Negyvennyolc képviselő fellázadt egy egész nemzet, és annak szokásai, hagyományai ellen.”

Az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot Afrika 54 országából 33-ban továbbra is törvény bünteti, ezek többsége még az európai gyarmatosítók hagyatéka. 2012 óta hat afrikai ország dekriminalizálta a homoszexualitást. A nemzetközi LMBTQ szövetség, az ILGA adatai szerint öt országban (Szudán, Szomália, Szomáliföld, Mauritánia, és Nigéria északi része) halálbüntetést is kiszabhatnak.

 

 

Ugandai miniszter: Meg akarnak erőszakolni a homokosok!

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb