Hírek

Újabb ország ismeri el az azonos nemű párok kapcsolatát

Thaiföld lehet az első délkelet-ázsiai ország, amely bejegyzett élettársi kapcsolat keretében ismeri el az azonos nemű párokat. Az erről szóló törvényjavaslatot a kormány már elfogadta, most a parlamenten a sor, hogy szavazzon róla.

Fontos lépés ez Thaiföldön annak érdekében, hogy egyenlőséget teremtsünk és jogokat biztosítsunk az azonos nemű pároknak a családalapításhoz” – nyilatkozta Rachada Dhnadirek kormányszóvivő, miután helyi idő szerint szerda délután a kormány szavazott a javaslatról.

Bár a törvény elfogadása esetén nem házasságként ismerné el  a meleg és leszbikus párok kapcsolatát, mégis jelentős előrelépésnek számít, hiszen a párok ezt követően örökölhetnek egymástól, közösen szerezhetnek vagyont és fogadhatnak örökbe együtt gyermeket. A tervek szerint egy későbbi törvény lehetővé tenné, hogy egymás után özvegyi nyugdíjra legyenek jogosultak.

A törvénytervezeten az illetékes minisztériumok 2012 óta dolgoztak és a kormányszóvivőnek meggyőződése, hogy a parlament módosítás nélkül elfogadja.

Amennyiben így lesz, úgy Thaiföld lesz a második ázsiai ország, amely valamilyen formában elismeri az azonos nemű párokat. Az első Tajvan volt 2019-ben.

 

Győzött Tajvanon a házassági egyenlőség!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb