Kultúra

Újabb lenyűgöző tűzfalakkal gazdagodik Budapest

Negyedik alkalommal indult el a Színes Város Budapest Fesztivál az erzsébetvárosi Kertész utcában. A főként belvárosi tűzfalak megfestésével foglalkozó Színes Város Csoport társadalmi összefogás eredményeként valósítja meg az egyhónapos művészeti fesztivált, amelynek idén először lesz kiemelt partnervárosa, méghozzá nem más, mint a német főváros Berlin.

A szeptember végéig tartó projektsorozat témája 2017-ben a ‘Gasztronómia és a bor’. Minden falfestés, amely a fesztivál keretein belül valósul meg, e témák köré épül, az alkotók ezekből merítenek ihletet. Nem utolsó sorban ki kell hangsúlyozni, hogy a budapesti falfestések mellett Berlinben is alkot egy magyar művész.

A fesztivál idén nem egy, hanem két megfestett tűzfallal indul, mindkét falat egy-egy Berlinből idelátogató művész tervezte és kivitelezte. Az utcához közelebb eső murál egy hétig készült, 230 m2 nagyságú, és Vidam nevű alkotó munkája.

Fotó: Farkas András

Művészneve magyarosan hangzik, mivel az édesapja magyar, illetve ő maga is itthon született, ezután költözött ki a család Németországba. A művész illusztrátornak tanult Berlinben. Magyar kötődésének köszönhetően sokat látogatott vissza nagymamájához Egerbe, akin keresztül a házias, magyaros ízeket már korán megszerette. A falfestő művész legutóbb három évvel ezelőtt járt itt, és egészen meglepőnek találta, hogy mennyit fejlődött a gasztro-választék Budapesten. Személyes kedvence továbbra is a lángos maradt, mindig ez az egyik első étel, amit elfogyaszt, ha Magyarországra érkezik.

A frissen elkészült második, nagyjából 450 m2 méretű falon 11 napon keresztül dolgozott a német HRVB művésznevű alkotó, eredeti nevén Tom, aki szintén Berlinben él.

Fotó: Farkas András

A tervezőgrafikusként dolgozó street art művész jelenleg illusztrátor a német fővárosban, első rajzait graffitisként jegyezte, később indult el a mostanra fő fókuszába kerülő karakter ábrázolás felé. A művész nyaranta járja a világot, és a külföldi felkéréseknek tesz eleget; előttünk Csehországban, azt megelőzően a francia borközpontban, Bourdeaux-ban járt, de festett már Szibériában is. Budapesten most fordult meg először, a magyar konyha lenyűgözte. Minden, számára új városban igyekszik megismerkedni a helyiekkel, sokat sétálni, ihletet meríteni, hogy a készülő műbe belekomponáljon helyi  jellemzőket is.

Így kerültek be a zöldségek, a paprika, vagy éppen a vörösbor, és a ,,finom” kifejezés. A pörkölt szó volt az egyik első, amit megtanult, ebből 5 különböző félét is evett. Rendszeres programpont volt az esti naplemente nézése a festés végén a Duna parton, miközben ott dolgozott tovább a tervén.

Fotó: Farkas András

Nagy öröm számunkra, hogy ez az összefogás idén is létrejöhetett. Felemelő az az érzés, hogy a hónapokon keresztül tartó szervezés végére elkezd összeállni a befektetett munka, megszületnek Budapest újabb művészi értékű tűzfalai, amelyeket a helyi lakóközösségek, továbbá az idelátogatók is nagy örömmel fogadnak” – mondta el Flór Péter, a fesztivált szervező Színes Város Csoport főtitkára.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin