Hírek

Újabb győzelmet ünnepelhet a transz közösség!

Hatalmas győzelmet aratott a chilei transz közösség. Chile köztársasági elnöke, Sebastian Pinera ugyanis aláírta a törvényt, amely engedélyezi a 14 évnél idősebb chileieknek a hivatalos nem és névváltoztatást.

 

Sebastian Pinera köztársasági elnök

 

A dél-amerikai ország LMBTQ közössége reménykedik benne, hogy e döntés segít majd a transz közösségnek túljutni az elmúlt évtizedek fájdalmas, gyakran diszkriminatív élményein. Ehhez természetesen időre van szükség, akárcsak ahhoz, hogy megszűnjön a teljes diszkrimináció. Utóbbihoz kulturális változásra van szükség, amelynek először az emberek lelkében és szívében kell elindulnia – nyilatkozták a médiának helyiek.

A törvény aláírása mögött és a parlament általi szeptemberi elfogadása mögött egy öt éve tartó harc áll.

Az elfogadott és aláírt törvény lehetővé teszi a születési anyakönyvi kivonat módosítását egy egyszerű procedúra segítségével. Emellett azok, akik betöltötték 14. életévüket, nevet és nemet válthatnak azzal a kikötéssel, hogy a 18 év alattiaknak szükségük van szülői beleegyezésére, valamint a bíróság hozzájárulására is.

Magazinunk idén nyáron készített interjút a 2017-ben a legjobb idegennyelvű film kategóriában Oscar-díjat nyerő Egy fantasztikus nő főszereplőjével, a chilei Daniela Vegával. Karakteréről, a gyászról és a tolerancia fontosságáról beszélgettünk vele cikkünkben:

„Van pillanat, amikor a nemünket arrébb kell söpörni” – Interjú Daniela Vega transznemű színésznővel

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb