Hírek

Újabb európai országban jön a házassági egyenlőség

 

A kormányzó hárompárti koalíció pártjai benyújtották a házassági egyenlőséget biztosító törvényjavaslatot az Andorrai Hercegség parlamentjének. A Pireneusok keleti részén, Spanyolország és Franciaország közé ékelődő, 76 ezer lakosú Andorra a hatodik legkisebb állam Európában.

Az azonos nemű párok Andorrában 2014 óta létesíthetnek bejegyzett élettársi kapcsolatot, ekkortól gyermeket is örökbe fogadhatnak. A törvényjavaslat most egy apró változtatással megszüntetné az azonos nemű és a heteroszexuális párok kapcsolati formája közötti különbséget. A jövőben minden minden pár egységesen házasságot köt majd, a változtatásról Ester Molné képviselő beszélt a Diari Bondia napilapnak:

„A bejegyzett élettársi kapcsolat fogalma félreértésekre adott okot, főleg külföldi anyakönyvi hivatalokban történő ügyintézések során. Ezt a kapcsolati formát nem mindenhol ismerik el, így pedig az érintett párokat sem.”

A tervek szerint a törvényjavaslatot két hónapon belül elfogadja majd a parlament – nagy tiltakozástól nem kell tartani, az andorrai lakosság 70 százaléka támogatja az azonos nemű párok házasságát.

Érdekesség, hogy a pireneusi hercegségben már több mint 200 éve, 1791-ben megszüntették a homoszexualitás büntethetőségét, míg sok európai országban erre majd csak az 1960-as években került sor.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin