Nagyvilág

Újabb európai országban adhatnak vért a meleg és biszexuális férfiak

Görögország feloldotta a meleg és biszexuális férfiak véradására vonatkozó, több évtizedes szigorú tilalmat. Az egészségügyi tisztviselők 1977-ben rendeltek el élethosszig tartó tilalmat az olyan férfiak véradására, akiknek bármikor volt szexuális kapcsolatuk egy másik férfival.

Hétfőn azonban Thanosz Plevrisz egészségügyi miniszter és Mina Gaga miniszterhelyettes aláírta azt a miniszteri rendeletet, amely eltörli ezeket a korlátozásokat – jelenti a Greek City Times. A kritériumok, amelyek kizárnak valakit a véradásból, többé nem tartalmazzák a homoszexualitást.

Kyriakos Mitsotakis jobbközép kormánya tavaly a teljes tilalom felülvizsgálatát kérte, és Plevris felszólította a vérátömlesztésért felelős tisztviselőket, hogy vizsgálják felül a szabályokat, amelyek már nem felelnek meg a „jelenlegi orvosi adatoknak”.

Görög aktivisták évek óta küzdenek az új véradási politika bevezetéséért, azzal érvelve azzal, hogy a korlátozások megbélyegzőek és az AIDS-krízis maradványai. Mostanra számos vezető egészségügyi hatóság elismerte, hogy az élethosszig tartó tilalom nem tart lépést a HIV-vel kapcsolatos jelenlegi ismeretekkel.

Az elmozdulással Görögország egy szintre került számos más európai országgal, köztük Nagy-Britanniával, Franciaországgal és Magyarországgal, valamint az Egyesült Államokkal, amelyek enyhítették vagy teljesen eltörölték a meleg és biszexuális férfiak véradási tilalmát.

Magyarországon az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) tavaly májusban tette nyilvánossá, hogy 2020. január 1-ével megváltoztak a véradás szabályai, ezután a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak csak akkor nem adhatnak vért, ha szexuális magatartásuk egyéb szempontból kockázatosnak minősül. Ezzel több évtizede tartó diszkriminációnak vetett véget az OVSZ. Részletek cikkünkben:

 

RENDKÍVÜLI: Nem különböztetik meg többé a meleg és biszexuális férfiakat véradáskor

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin