Hírek

Újabb egyház engedélyezi, hogy azonos nemű párok házasodjanak templomaiban

Míg szerte a világon jóval húsz felett jár a házassági egyenlőséget megvalósított államok száma, az egyházak a mai napig jócskán le vannak maradva e területen. Most azonban egy újabb egyház döntött úgy, hogy ugyanúgy megadja a lehetőséget az azonos nemű pároknak is a boldogító igen kimondására.

Az ausztráliai Uniting Church, szabadfordításban Egyesített Egyház múlt héten tartott vezetői ülésén az elöljárók úgy döntöttek, hogy “tiszteletben tartva a hívők sokszínűségét” engedélyezik a meleg és leszbikus párok házasságkötését templomaik falai között.

 

Uniting Church

 

Fontos kitétel, hogy az egyház papjai élhetnek az elutasítás lehetőségével – valószínűsíthető, hogy erre a kompromisszumra szükség volt, amennyiben nem akartak az egyházszakadás szélére sodródni.

Dr. Deidre Palmer, az egyház elnöke hozzátette: a döntést több évnyi vita és ima előzte meg és hálás mindenkinek, amiért végig civilizált mederben, észérvek ütköztetésével sikerült folytatni a diskurzust.

A Uniting Church ma Ausztrália harmadik legnagyobb keresztény felekezete a római katolikus és az anglikán után. 1977-ben jött létre, több kisebb protestáns egyház (metodisták, presbiteriánusok) összefogásával. A legutóbbi népszámlálás szerint több, mint egymillió hívőt számlál.

Mint ismert Ausztráliában az egyenlő házasságról szóló több éves társadalmi vitát végül tavaly év végén népszavazás zárta le. Erről szóló cikkünk itt olvasható:

Igen a házassági egyenlőségre Ausztráliában – Lezárult a népszavazás

Hotel Sopron footer banner
Previous post

Augusztus 10. – Ismét qLit rapidrandi lányoknak és nőknek!

Next post

Itt az új magyar LMBTQ könyvkiadó: "Nem hiszek a lehetetlenekben"