Kultúra

Újabb díjat nyert a Kenyában betiltott leszbikus film

 

A hétvégén került megrendezésre Afrika legnagyobb filmfesztiválja, a Pan-African Film and Television Festival of Ouagadougou (FESPACO), ahol egy betiltott film főszereplője vitte el az egyik díjat. Samantha Mugatsia érdemelte ki a legjobb színésznőnek járó díjat a Rafiki című filmben nyújtott alakításáért, amit betiltottak Kenyában homoszexuális tartalma miatt, és amiért “népszerűsíti” a leszbikus párkapcsolatokat – írja a Pink News.

A Rafiki egy csodálatos szerelmi történetet mutat be két barátnő között, akik ugyanazon a lakótelepen élnek, és megmutatják, hogy a szerelem igenis képes harcolni az intoleranciával és a homofóbiával – erre pedig nagy szükség van egy olyan országban, ahol a homoszexualitás – egyelőre – illegális.

 

 

A film éppen ezért került tiltólistára Kenyában, de egy alkalommal kivételt tettek és megszüntették a tilalmat annak reményében, hogy a Rafiki jelölést kaphat az Oscar-díjátadón. Amikor a feloldásra sor került, a kenyai mozikban rekordszámú jegyek fogytak a filmre. A rendező, Wanuri Kahiu örömét és büszkeségét fejezte ki, amiért egy afrikai díjátadón elismerték alkotását és a főszereplőt alakító színésznőt is.

„Hatalmas dolog, hogy a Rafiki megnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a FESPACO-n. Nem csupán a kenyai művészetek elismerése és Kenya csatlakozása az afrikai filmművészet történelmébe, de hatalmas elismerése a kifejezés szabadságának Afrikán belül.”

A Rafiki bár nem nyert az Oscar-gálán, mégis számos díjátadón kapott elismerést, például a Seattle Queer Film Festivalon vagy a Chicago International Film Festivalon.

 

 

 

hirdetés
Previous post

Drag queen is szerepel Madonna legújabb videoklipjében

Next post

Szivárvány maratont rendeztek Japánban