Hírek

Újabb afrikai országban törölhetik a homoszexualitás büntethetőségét

Évek óta tartó emberjogi harc érhet fordulópontjához március 14-én csütörtökön a dél-afrikai Botswanában. Ekkor kezdi meg ugyanis az ország legfelsőbb bírósága a meghallgatást a Büntető Törvénykönyv felülvizsgálatáról, amely a homoszexualitás büntethetőségének megszüntetéséhez vezethet.

 

Botswana a Dél-Afrika térképen

 

Egy botswanai meleg férfi, aki csak monogramjáról ismert, tavaly nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a bírósághoz állítva, hogy az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat büntethetősége – akár 7 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható rá – alkotmányellenes.

A meghallgatások eredetileg tavaly decemberben kezdődtek volna, a bírák döntése értelmében azonban mostanra halasztódott. Az afrikai ország LMBTQ közössége vegyes érzelmekkel várja az ügy kimenetelét. Egyrészt reménykednek, másrészt aggódnak: úgy gondolják akár még valami váratlan, számukra kedvezőtlen kimenetele is lehet a meghallgatásoknak.

Afrika legtöbb országában a homoszexualitást a mai napig törvény bünteti és a közösség tagjaként felnőni számtalan veszélyt és megpróbáltatást rejt.

Két korábbi interjúnk a témában itt olvasható:

 

Imádom Afrikát, de ott nem engedték meg, hogy az legyek, aki valójában vagyok – Interjú Corey Schultz youtuberrel

 

Imádom Afrikát, de ott nem engedték meg, hogy az legyek, aki valójában vagyok – Interjú Corey Schultz youtuberrel

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb