Kultúra

Új műfaj születik: bemutatjuk a sörkoktélt!

A sörforradalom dübörög; következő állomása pedig egy izgalmas pályázat útján a Marriottban megnyílt Marionett. Egy kézműves sörbár, mely attól függetlenül, hogy a város egyik legmenőbb hoteljében van, nem csak a külföldi vendégek kedvence lesz. A kézműves kultúráért és az izgalmas gasztronómiai kísérletekért rajongók végre kicsit kimozdulhatnak a Király utcából és felfedezhetik maguknak a Duna-partot is.

SAM_0138

A Marionettbe belépve egy letisztult, kicsit indusztriális, kicsit mégis természetközeli hely fogad minket, ám szépen lassan észreveszünk minden apróságot, ami által a Marionett hű a nevéhez. A pultok és a plafon között kötelek húzódnak, előbbiek formája is kis faszerkezethez hasonlít, ami az ital- és étlapon kettős kötőjelként köszön vissza, egyszerre utalva a bár logójaként is működő faszerkezetre, illetve bizonyosan sok külföldinek is segítve azzal, hogy a csallóközi kézműves pálinkák után tudják, pontosan milyen hashtaget is használjanak. A falon az Abba 1977-es I’m a Marionette című dalának komor sorai futnak, a pult mögött található 15 kézműves sört rejtő csapból – melyek kínálata folyamatosan változik – tizenkettőt pedig egy-egy marionett bábu őriz.

A műfaj, ami miatt a Marionett kitűnik a város helyei közül, a Németh “Grabovszky” Gàbor által megteremtett sörkoktél – mely nem azt takarja, hogy koktélrecepteket buherálnak meg a sörrel. Gábor „inkább tovább ízesíti a kézműves söröket”, figyelve, melyik mit üzen, milyen plusz ízt bír el és milyen fűszer áll jól neki. A bartender saját keverésű szirupokat készít milliónyi összetevőből, amelyek mellé még más komponensekkel alkot új italokat, ízeket és hangulatokat. A fekete sör alapú Highway to Hell – bár neve nem egészen ezt mutatja – citromlével, meggysziruppal, narancsolajjal és egy saját főzésű, erősen gyógynövényes sziruppal a klasszikus ünnepi hangulatot idézi. Apropó ünnep. Arról még nem is szóltunk, hogy a koktélhoz jár egy narancshéjba bújtatott, csilis-feketeborsos komlós trüffel is. Kézműves. Természetesen. És természetesen direkt ehhez a sörkoktélhoz kialakítva.

SAM_0159

Gáborhoz roppant közel állnak a gyógy- és fűszernövények, melyeket más, ugyancsak saját receptű koktéljaiban is sokat használ. Ám ezek nem mindenképpen csak ünnepi ízvilágot teremtenek. Sörből készülhet könnyed, igazi tengerparti koktél is. Mint például az Éden, amelyben a világos sör mellé gin, citromlé és kétfajta saját főzésű szirup is kerül. Ezek közül az egyikben rögtön kétfajta méz bújik meg a barnacukor, a levendula és a tonik mellett. És bár tengerparton nem szoktunk trüffelt eszegetni, milyen lenne az édenkert édesség nélkül? Főleg, ha az citromhéjba csomagolt komlós-levendulás fehércsokoládé!

A sör máshol is megjelenik az étlapon – úgy néz ki, a sörforradalom és a gasztroforradalom a Vigadó térhez közel hálják el nászukat. A komlós sörfagyik mellett megéri megkóstolni a kávés söröket is, amikben hasonlóan olyan őrületes munka van, mint a sörkoktélok művészetében. A LuckyCupban a különböző kézműves sörökhöz külön-külön pörkölik meg a különböző kávébabokat, hogy azok majd lefőzve, a sörrel keveredve egy erős, robosztus italt eredményezzenek. Gábor szerint a kávésörök előtt is nagy út áll „hiszen ahogy a kávénak, úgy a sörnek is sok arca van.” A jövő máris kopogtat?

SAM_0010

A Marionettben a szokásos sörkorcsolyák mellett, mint a töltött batyu vagy sörpálca, fogyaszthatunk olyan fogásokat is, mint szarvasragu, sültek és mangalica szendvics, aki pedig szeret kísérletezni, arra tandoori csirke kolbász vagy tzatziki csirkész szendvics vár.

Bár egy marionett babának csak egy arca van, mégis képes arra, hogy megannyi érzelmet mutasson be – egyarcú, de sokoldalú. Épp olyan sokoldalú, mint a nagybetűs Marionett. A kézműves sör klasszikus világa megmaradt, ám a sörkávék és sörkoktélok egy olyan gasztronómiai jövőt vetítenek elénk, ami könnyű, mint sörkoktélunk habja és sokszínű, mint a felette pihenő kézműves trüffel.

Szerző: Kanicsár Ádám András

Fotók: Sáfár Krisztián

Marionett

1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 4. 

facebook.com/marionettcbh

hirdetés
Previous post

Videó: milyen melegként megcsókolni egy nőt?

Next post

2015 legjobb LMBTQ filmjei