Kultúra

Új meleg emlékművet adtak át Nyugat-Európában

Belgium tavaly ünnepelte az azonos neműek házasságának tizedik évfordulóját. Azóta már a világ első nyíltan meleg miniszterelnökét is magukénak mondhatják a vegyész végzettségű szocialista Elio Di Rupo személyében, aki 2011 és 2014 között vezette az országot. (Érdekesség, hogy a világ első nyíltan leszbikus miniszterelnökével pedig Izland büszkélkedhet: a szintén szocialista Jóhanna Sigurðardóttir 2009 és 2013 között vezette a skandináv szigetországot.)

A nyugat-európai ország kiemelten foglalkozik az LMBTQ-emberek ügyével, a fővároson, Brüsszelen kívül is egyre több nagyobb város rendezi meg a saját Pride-ját, ezen kívül a melegturizmust is kiemelt fontossággal kezelik. Antwerpen városa pedig a melegek és leszbikusok előtt tisztelgő emlékművet adott át.

Antwerpeni híd

Bár az emlékmű kifejezés egy kicsit talán erős, hiszen egy vasúti átjáró árkádjai borulnak mostantól esténként a szivárvány színeibe. Mindenesetre az antwerpeni városháza ragaszkodott a figyelmességhez és egyben ezt szánták ajándéknak a legnagyobb helyi melegszervezet, a Het Rose Huis huszadik születésnapjára.

“A Szivárvány Emlékmű szimbóluma annak, hogy Antwerpen városa szeretettel vár mindenkit, tekintet nélkül szexuális orientációra, vagy nemi identitásra” – mondta a Het Rose Huis elnöke a nyitóünnepségen.

Forrás: Outtraveler

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb