Kultúra

Új formációval robbant a magyar queer közösség dj-je – Itt a Nordess!

A magyar LMBTQ közösség dj-je, Legars új formációban kamatoztatja tudását. Most jelent meg a Nordess formáció első anyaga, a Peak of Arguineguin című EP, ami tökéletes lesz a kora nyári napokra.

 

Három barát 2020-ban úgy érezte, jóval többet kell otthon dekkolniuk, mint amit ép ésszel kibírnak. Ez adta az őrült ötletet, hogy sávokat küldözgetve egymásnak próbáljanak meg számokat farigcsálni. Ám így is elfogyott a cérnájuk, úgyhogy egy hirtelen ötlettől vezérelve egyszer csak kereket oldottak, hogy élőben folytathassák a zenei projektet – ez lett a Nordess. A május 9-én megjelenő anyag az első csokor az együtt töltött idő terméséből.

Az EP három száma mind teljesen más, mégis egy tőről fakad. Az anyagot nyitó, határozott lábdobokra, morgós basszusra, elszálló szintiszőnyegekre és markáns vokálra épülő Dysphoriának két irányból is kontrasztot állít az EP másik két száma. Míg a Let Me Hear tört ritmusai a 2000-es évek elejének bangereit idézik meg mai kontextusban, a Fading már-már költői, légies világba vezet bennünket. Egy olyan világba, amelyről úgy beszélnek a srácok, mintha valóban csodaországba csöppentek volna első számaik megírásakor:

De kik is ők?

Budapesten valószínűleg más-más körökben lehet hallani mind Sabw, mind Legars nevét. Az előbbi kapcsolódik az Art Quarter Budapesthez (Sepia Sound Studio) és az ASAN, illetve a PLUTO SOUND kiadókho.

Legars neve pedig végképp ismerős lehett: a hazai queer színtér örökmozgó szervezője, DJ-je és dalszerzője, aki az elmúlt időkben leginkább egy barcelonai LMBT-központ, a Qwerty megnyitásán ügyködik. És már többször is beszéltünk vele – legutóbb tavaly megjelent önálló lemezéről, a Fragments of a Lover’s Discourse-ról:

Legars: “Izgalmasabb megérteni a dolgokat, mintsem ítélkezni fölöttük.”

2019-ben pedig EP-jéről, a Not about Findingról:

Legars: “Izgalmasabb megérteni a dolgokat, mintsem ítélkezni fölöttük.”

Egy nagyon fontos közös pont azonban mindenképp van közöttük: a Deák Ambrus gründolta imPro School of Music Technology, ahol összebarátkoztak. A banda robbanómotorja a harmadik tag volt: a Deák Ambrushoz szintúgy kötődő Van Toth Norbert, a hazai elektronikus életet az évezred elején nagyban meghatározó Chi Recordings egykori hangmérnöke, producere és fenegyereke, aki azóta Londonban merül a zenei szakma bugyraiba.

 

 

És mégis hogyan látják a saját történetüket?

„Miért ne?!” – biztattuk egymást egy bő évvel ezelőtt, majd az évtizedünkre jellemző abszurd kísérletként nyakunkba vettük a világot. Mivel a magunk számára sem volt világos, merre tartunk, Alízhoz hasonlóan rájöttünk, hogy bármelyik úton eljuthatunk oda. Elég volt hagynunk, hogy a hátára kapjon bennünket egy Európán keresztül-kasul hánykolódó ördögszekér, és jó messze vigyen minket ismeretlen utakon. Végül arra ocsúdtunk, hogy az Európát felperzselő Covid füstjét a Szaharából érkező Kalima vöröses ködje váltotta fel, mi pedig a szemüket dörzsölve próbáljuk felfogni, hogy valóban ott vagyunk-e, ahol a térkép mutatja: Gran Canarián.

Az első idők hitetlenkedése után nagy nehezen csak rájöttünk, miért is leledzünk ott, ahol: hogy berúgjuk az idő kapuját, és egy soha nem létezett nyolcvanas évek holdbéli, sivatagi tájába sodródjunk, elhagyatott élményparkok és kiégett turistabuszok közé, ahol mást úgyse nagyon tehettünk, mint amire egyébként is születtünk. Így szakadtunk hát egymásba, éjt nappallá téve fürdőztünk a hivatásunkban, kísérleteztünk hanggal és ritmussal, katalizátorként használtuk fel a véletlen és váratlan helyzetet, amelybe a történelem abszurditása vetett minket.

A hangok és ötletek féktelen habzsolása sok jóval csak akkor kecsegtet, ha kellő idő jut rá, az viszont pont megadatott a számunkra. Időtlenül csapongtunk éteri szintiszőnyegek, tömör basszusok, ábrándos vokálok és kíméletlen dobszerkezetek között, miközben kifaggattuk a Kanári-szigetek zord sziklatömbjeit és az Atlanti-óceán szeszélyes hullámait arról, mi is a mi együttes jelentésünk a digitális tércsatornán innen és közös fizikai biomasszánkon túl. A válasz egy hét-nyolc számmal teli puttony formájában csapódott közénk, rajta a nevünkkel: Nordess. Alig bírtunk magukhoz térni a súlyos csomag terhétől, és egyáltalán nem értettük, miért is kellene visszatérnünk a kontinens valóságába, hacsak nem azért, hogy másoknak is megmutathassuk különös, ellentmondásos, hol fogvacogtató, hol szívrecegtető zenei kísérleteinket.

 

Bandcamp – https://nordessband.bandcamp.com
Soundcloud – https://soundcloud.com/nordessband
Youtube – https://www.youtube.com/channel/UCtqhjrXu3gWVYC9EWov_oUw
Facebook – https://www.facebook.com/nordessband
Instagram – @nordessband
LinkTree – https://linktr.ee/nordessband

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb