Lifestyle

Új év, új én! – Az életmódváltás a gardróbodat is érinti

Számtalanszor olvashattad, hallhattad már ezt az igen hangzatos mondatot, ám ha te is úgy gondolod, hogy 25, 30, vagy akár 40 éves szokásaidat képtelenség egyetlen varázsütéssel megváltoztatni, akkor ez most neked szól. Amennyiben az ellenkező tábort erősíted, akkor is tarts velünk!

Az életmódváltás nem csupán az étkezési és a sportolási szokások megváltoztatására korlátozódik – stylistként tudom, hogy ilyenkor a gardróbot is muszáj célba venni.

 

 

Amikor a számodra legmegfelelőbb ruhát viseled, nem csupán jól nézel ki, de jól is érzed magad, ugye? Ha a ruhatárad minden egyes darabja ilyen, akkor gratulálunk, elmondhatod magadról, hogy igazán tehetséges vásárló vagy, aki kerüli az érzelmi alapú shoppingot, nem ejtenek csapdába a szezonális leárazások és a „low price” címkék sem. Ha ez nem így van, akkor mutatjuk is az első lépést ahhoz, hogy a változás a gardróbodat is elérje.

Máris vedd az irányt a ruhásszekrényed felé, tárd ki az ajtaját és ess neki! Szanáld ki azokat a darabokat, amik már nem tesznek többé jó szolgálatot neked. Melyek lesznek ezek? A 2-3 éve rejtegetett, ide- oda pakolgatott, zsebkendő méretűre hajtogatott cuccaidtól válj meg végérvényesen, ha az elmúlt időszakban nem viselted őket – mindketten tudjuk, hogy már nem is akarod felvenni ezeket. Ebbe a kategóriába tartoznak azok a ruhák is, amik a méretük miatt nem jók rád. Ne tartogasd az előnytelen göncöket sem! (Felszaladt pár kiló? A vízszintes csíkozás és a nagy minták nem a barátaid, ugyanúgy, mint a testképedet optikailag rossz irányba eltoló, túl hosszú vagy túl rövid holmijaid sem.) Semmiképp ne hagyd ki, amit Marie Kondo tanít neked: légy hálás és mondj köszönetet avítt darabjaidnak, aztán hajtsd össze őket és tedd külön csoportba.

Elkészültél a válogatással? Szuper! Ha jól jönne egy kis extra jövedelem az új gardróbod felépítéséhez, akkor értékesítsd közülük, amit lehet! Ha érzed a kreativitás szelét, akkor akár át is alakíthatod a kiselejtezett öltözékeidet. Vagy támogass másokat ezekkel a termékekkel: ajándékozd el barátaidnak, ismerőseidnek, vagy adományozd őket rászorulóknak. A közösségi média platformjain, csoportjain belül számos jótékonykodási lehetőséget találsz, illetve ott vannak még az adományboltok is. (A gardróbon túl szentelj egy kis időt a lábbeliknek is: könnyen emelhetik, de akár el is ronthatják az összképet, ne feledkezz meg erről sem!)

 

 

Kezdd kis lépésekkel! Miután megvan a gardróbépítésre szánt reális büdzséd, bontsd a vásárlásaidat kicsi, kezelhető lépésekre. Ha tudatosabban szeretnél válogatni, tűzd ki célul, hogy néhány alkalommal a fast fashion helyett a fenntartható ruhák közül választasz. Tehát mielőtt fejvesztve rohannál az első plázába, légy környezettudatosabb, és nézz be a közeli second hand üzletekbe! Igazi kincsekre bukkanhatsz kedvező áron és gyakran kiváló minőségben.

A következő beszerzésed alkalmával tudd, hogy mire van szükséged. Vedd sorra az elfoglaltságaidat és a különféle szabadidős tevékenységeidet – ez a lista segíteni fog abban, hogy valóban csak azokat a termékeket emeld le a polcról, amik illeszkednek az életstílusodhoz. Ügyelj arra, hogy új szerzeményeid passzoljanak a már meglévő szettjeidhez, gardróbod kiegészítéseként szolgáljanak. Indulás előtt készíts egy képet azokról a régi darabokról, amiket megbolondítanál a friss zsákmánnyal, így bármikor előveheted és összepárosíthatod azokat. És ha mégis elbizonytalanodtál? Két lehetőséged van: a legtöbb üzletben a blokkod felmutatásával 30 napon belül visszaveszik az általad visszavinni kívánt terméket, vagy amit sokkal inkább ajánlok neked, gondold meg kétszer: másnap ismét visszamehetsz érte, és ha már nyoma sincs, akkor nem is rád várt.

Végezetül pedig gondoskodj megfelelően a ruháidról, a bennük lévő címkén szereplő ápolási útmutatót nem véletlenül mellékelték neked. Ne dobáld és gyűrd be őket szekrényedbe; ha színek, vagy dress code-ok szerint csoportosítasz, azzal rengeteg értékes időt és energiát spórolsz meg magadnak. Elég, ha az adott évszak közeledtével csomagolod ki a szezonális ruháidat: tárold külön az őszi-téli, illetve tavaszi-nyári szerelést, a hawaii mintás ingedre úgyis maximum a farsangi buliban lesz szükséged.

Paksi Éva, stylist

Facebook: evapaksistylist

+1 lifestyle tipp

Így változtass a berögzült rossz szokásaidon!

Az évek múlásával egészségtelen szokások alakulnak ki, ezek helyettesítéséhez idő kell. Sokan problémákba ütköznek, amikor túl gyorsan próbálnak túl nagyot változtatni. A siker kulcsa az egyszerre egy célra való összpontosítás. Amikor az új, egészséges viselkedés szokássá válik, akkor adj hozzá egy másik célt, amely a terved részét képezi.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb