Hírek

Új esélyt kaphat a HIV-vírussal fertőző férfi

2016 karácsonya különleges ajándékot hozott az amerikai Michael Johnson számára. A huszonhárom éves fiatalembert korábban 30 és fél év börtönbüntetésre ítélték, amiért szándékosan HIV-vírussal fertőzte meg egy partnerét és állítólag további négyet is megkísérelt. A Missouri állam bírósága által hozott ítélet ellen azonban fellebbezett és 2017 ügyének újratárgyalását hozhatja.

Michael Johnson

A társkereső applikációkon Tiger Mandingo néven elhíresült fiatalember diákéveiben az elsősorban fehérek által látogatott Lindenwood Egyetemre járt, ahol birkózóként emelkedett ki évfolyamtársai közül. Kivételes sikerekkel induló sportolói karrierjét törte derékba, amikor egy korábbi alkalmi partnere megvádolta azzal, hogy HIV-vírussal fertőzte meg. Később további négy szerető is csatlakozott a perhez, állításuk szerint Johnson az aktust megelőzően őket sem tájékoztatta státuszáról és óvszert sem használt.

Johnson ezzel szemben máig kitart amellett, hogy partnerei igenis tisztában voltak azzal, hogy HIV pozitív. Helyzetét súlyosbította, hogy az Egyesült Államokban Missouri rendelkezik az egyik legszigorúbb szabályozással a HIV-fertőzéssel és annak átadásával kapcsolatban. Ez lehetett a 30,5 éves börtönbüntetés kiszabásának oka is.

Bár a fiatalember és ügyvédje máshogy gondolja. Véleményük szerint a tizenkét tagú esküdtszék elfogult volt az eljárás során. Tekintettel arra, hogy csupán egyetlen fekete esküdt ült vele szemben és mindenki heteroszexuálisnak, valamint HIV negatívnak vallotta magát, nehezen elképzelhető, hogy bárki is megértést tudott volna tanúsítani vele szemben. Az eljárási folyamatot tovább “színesítette” például az is – és erről még a BuzzFeed is beszámolt -, hogy grafikákat, fotókat mutattak Johnson “hatalmas” péniszéről. Nehéz elképzelni, hogy e képek akár a legkisebb mértékben is segítették a valóság felderítését.

Johnson ügyét több nemzeti és állami HIV, valamint LMBT szervezet felkarolta, tiltakozva az aránytalanul súlyos büntetés és indokolatlan hírverés ellen, amely közleményük szerint csak azt éri el, hogy erősödnek a sztereotípiák és félelmek a társadalom fejében a melegekkel, HIV-fertőzöttekkel és feketékkel szemben.

A jelenleg is börtönben ülő volt egyetemista azonban most új esélyt kaphat és védője, valamint a mellette kiálló szervezetek bíznak benne, hogy az újratárgyalás végén jelentősen enyhítik büntetését.

hirdetés
Previous post

Imádnivaló meleg reklámok 2016-ból

Next post

Megnyílt India első, kizárólag transzneműeket befogadó iskolája