Hírek

“Úgy éreztem, én vagyok a világ legmagányosabb pasija” – Egykori profi focista coming outolt

Az ESPN-nek írt levelében coming outolt a brit Thomas Beattie egykori profi futballista, vállalkozó, akinek tíz éves sportkarrierje egy, a pályán szerzett súlyos fejsérülés miatt szakad félbe.  Beattie most megosztotta a nehézségeket, amik szexuális orientációjával jártak egy, a homofóbiával mai napig küzdő sportágban.

Felidézi például, amikor 2015-ben csapata, a szingapúri Warrior FC megnyerte az ázsiai Bajnokok Ligáját és hazatérve ünnepelni elindultak. Ő azonban hamar levált róluk és inkább hazament, mondván megy a maga útján. “Képtelen lettem volna örökké így hazudozni. Általában nagyon közlékeny vagyok, de egyre inkább befordultam, kerülve az olyan helyzeteket, ahol többet kellene mutatnom magamból. És ez kísértett, akárhova is utaztam.

 

Thomas Beattie

 

Feküdtem az ágyban, bámultam a falat és úgy éreztem én vagyok a világ legmagányosabb pasija. (…) Azért imádkoztam, hogy mire reggel felébredek ez az érzés múljon el, de mélyen legbelül tudtam, hogy a rossz dologért imádkozok. Ahhoz kellett volna erőt kérnem, hogy így fogadjam el magamat” – olvasható az esszében.

Ma, öt évvel később úgy érzi kész feltárni valódi önmagát: “A nevem Thomas Beattie. Testvér, fiúgyermek, volt hivatásos futballista és vállalkozó vagyok, aki őrjítően kompetitív. Sok minden vagyok és ezek egyike, hogy meleg.” Amíg aktív labdarúgó volt, úgy gondolta, hogy az, hogy profi sportoló és nyíltan meleg, nem tud megférni egymás mellett. A társadalom elhitette vele, hogy a szexuálitás és a férfiasság összefügg – ma már tudja, hogy ez hamis alapvetés.

 

 

A zene világában rajongunk Freddie Mercuryért és Elthon Johnért. A filmekben is elfogadott. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója meleg és mindenki rendben van vele. De a futball világában még mindig attól félnek, hogy egy meleg csapattárs veszélyeztetné az egységet.” Hozzáteszi azt is, hogy rendszeresek a homofób káromkodások nemcsak az öltözőben, de a pályán is, ám nem gondolja, hogy társai ártó szándékkal, tudatosan használnák őket – egyszerűen ez ivódott beléjük.

Thomas Beattie bízik benne, hogy mindez a következő években változni fog – mind a pályán, mind a vezetők fejében és ő kész résztvenni az ezzel kapcsolatos párbeszédben.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb