Hírek

Twitter-kampány: A fehér melegek rasszisták?

Miután Hollywoodban az Oscar miatt ismét előtérbe került a rasszizmus témája, most úgy néz ki, a meleg közösséghez tartozó kisebbségek is támadást kiáltanak  a fehér melegek ellen.


A Twitteren napokban elindított #TweetLikeAWhiteGay hashtag-kampány azt hivatott bemutatni, hogy a fehér melegek milyen kirekesztően állnak olyan kisebbségekhez az LMBTQ-társadalmon belül, mint az ázsiaiak, afroamerikaik vagy transzneműek.

A klaviatúrát ragadók legnagyobb problémája abban rejlik, hogy sokan párkeresés közben kihangsúlyozzák leírásukban azt, hogy csak fehér férfivel ismerkednének, őket sokszor a “normal” jelzővel illetve, de többeknek gondot jelent az is, hogy sokan szimbólumokkal adják a különböző párkeresők profilján, hogy megadott rasszokat keresnek – az ázsiaiakat például egy rizses tálat ábrázoló emotikonnal jelezve.

gay couple 02

A problémák nem állnak meg itt. Sok afroamerikai felszólalt az ellen, hogy sok fehér meleg poénból és divatból átveszi az afroamerikaiak viselkedését, olyan karaktereket kreálva – és szerintük ezáltal ismét rasszizmust teremtve és némileg kultúrát lopva – mint a “sassy black woman”.

A kampány során tweetelők szerint ezen felül sok fehér meleg túl egyszerűen veszi a coming out témáját, nem gondolva abba bele, hogy attól, hogy anyagi hátterük miatt ez náluk már nem kényes kérdés, más rasszoknál ez még mindig nehéz ügy és hasonló magatartás figyelhető meg alapvetően a rasszizmus kérdéséről: sok fehér meleg állítása szerint ugyanis a rasszizmus régi hír, jelenleg inkább a világszintű házassági egyenlőséggel kellene foglalkozni.

gay couple

A vádak néhol erős, néhol rendkívül gyenge lábakon állnak az ellentámadók ellőtt, akik közül sokan kifejezetten rasszistának tartják a megmozdulást, hiszen a kampányban résztvevők néhány felhasználót és élményt alapul véve kiáltanak bűnöst egy egész csoportra, így hamis előítéleteket teremtve. Sok felhasználó szerint pedig a vádak egyszerűen nem helytállóak minden esetben, hiszen ahogyan a szexuális orientáció, úgy a szexuális ízlés sem változtatható meg, arról nem is beszélve, hogy az előbújás témája abszolút nem könnyű téma napjainkban sem a fehér közösség köreiben.

Szerintetek kinek az oldalán van az igazság? A támadók a túl érzékenyek? A fehér közösség tagjai túl érzéketlenek? Vagy valahol mindenkinek igaza van?

Previous post

Videó: hogy reagálnál, ha apukád coming outolna?

Next post

LMBT-nyertesek a SAG-díjátadón