Kultúra

Turistalátványosság lett a viktoriánus leszbikus hősnő házából a sorozat hatására

 

Bár nem került az Emmy-díj jelöltjei sorába, de a Gentleman Jack című, történelmi LMBTQ sorozat nagy hatással volt nézőire: igazi látványossággá tette a főszereplő egykori otthonát.

Az HBO és a BBC One közös munkájával született sorozat főszereplője, a leszbikus Anne Lister háza jelenleg talán az egyik legnagyobb turistalátványosságnak számít az angliai West Yorkshire megyében – számol be róla a Gay Star News.

Lister, akit sokan Gentleman Jack néven ismertek, életvidám és karizmatikus hősnő, akit a viktoriánus korban a modern LMBTQ karakterek előfutárának is tekinthetnénk. Elutasította a heteronormatív szabályoknak való behódolást azzal, hogy egy nővel folytatott kapcsolatot, melyet dokumentált is hosszú naplóiban.

Suranne Jonesszal a főszerepben a Gentleman Jack magával ragadta nézőit a sorozat LMBTQ reprezentációjával. Többen is dicsérték az ábrázolt erotikus jeleneteket hitelességükért, amiket Gentleman Jack és szerelme között láthatunk, ezzel még közelebb hozva a rajongókat.

 

Shibden Hall

 

Miután Lister visszatért európai körutazásairól, mindig ellátogatott ősi otthonába, mely Halifaxben található. Shibden Hall, ahogy a sorozatban is látható, a mai napig megtartotta felismerhető Tudor-stílusú külsejét. Éppen a sorozat hatalmas sikerének köszönhető, hogy Shibden Hall most hosszabb nyitvatartási idővel várja a látogatókat, akiknek száma az elmúlt időszakban ugyancsak megnövekedett.

A nagy érdeklődésre való tekintettel arról is tanácskozások folynak, hogy a ház kapuit télen is megnyitják. Továbbá a közeli Banfield Múzeum is meghosszabbított nyitvatartással várja az érdeklődőket, ahol megcsodálhatják a történelmi sorozatban felbukkanó öltözékeket és kiegészítőket.

Aki viszont egyelőre nem tervez angliai utazást, hogy ellátogasson Anne Lister ősi otthonába, annak jó hírül szolgálhat, hogy a BBC berendelte a sorozat második évadát: egyelőre úgy tűnik, hogy a folytatás 2021-re várható.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb