Utazás

Túrázni a természetben fenntartható módon

Német nemzeti parkok és a klímavédelem

A természetben túrázni bármelyik évszakban lehet, ugyanaz a vidék teljesen más arcát mutatja egy nyári napon, mint egy hófödte téli alkalommal. Az mára köztudott, hogy a klímaváltozás idején az egyedülálló természeti tájak biológiai sokfélesége védelemre szorul. De ehhez mi magunk hogyan járulhatunk hozzá? Például úgy, ha az erdők, rétek, hegyek, tavak felfedezését fenntartható módon, az egyéni autózás helyett tömegközlekedéssel tesszük.

És nagyon úgy néz ki, hogy ez a megoldás eddig is rendelkezésre állt volna, csak nem éltünk vele elegen. Erre utal egy régóta élő német kezdeményezés. Németországban a déli Alpok és az északi Watt-tenger között több mint 100 nemzeti park, bioszféra-rezervátum és természetvédelmi park öleli fel a természet csodáit. Három nagy környezetvédelmi szövetség és a német államvasút összefogásával pedig 2001 óta ezek közül huszonhárom régió autómentesen, kényelmesen elérhető vonattal. Ezzel az utazási móddal csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás, ami a klímavédelem és a biológiai sokféleség szempontjából is fontos lépés. Ezért ha a természetbe indulnál, ajánlunk három helyszínt, ahová autó helyett érdemes inkább vonattal menni.

 

 

Érintetlen őserdő Németország szívében

A klímaváltozást az ember idézte elő, de az ember időnként – és akár akaratán kívül – segíti is a természetet. A világörökség részét képezi Wartburg vára, tőle tíz kilométerre találjuk a Hainich nemzeti parkok, amely az NDK idején katonai zárlat alá vont terület volt. Ennek köszönhetően évtizedekig háborítatlanul fejlődhettek itt a bükkerdők, éppen úgy, ahogy azok Közép-Európában nőnének az emberi beavatkozás nélkül. Az öreg bükkfák között ma már orchideák nőnek és vadmacskák leskelődnek, az erdő lenyűgöző lakóit pedig egy különleges módon is megfigyelhetjük. Itt található a fák csúcsai között vezető, 540 méter hosszú Treetop Trail nevű tanösvény. A természetes bükkösök biológiai sokféleségét mintegy tízezer fajra becsülik, ebből pedig hatezer az állatfajok száma – ez az érintetlen őserdő a védett természet szerelmesei számára kötelező látnivaló.

Megközelítés: Az ország egész területéről az ICE- és IC-járatokkal el lehet jutni Eisenachba, és ha innen indulunk, akkor az itt található Wartburg várát sem érdemes kihagyni. A nemzeti parkhoz jó kiindulópont lehet még a helyi vonatokkal megközelíthető Bad Langensalza és Mühlhausen vasútállomása is.

 

 

A tavak földje – Uckermark

Berlintől egy ugrásra, az Uckermarki tavaknál az ember úgy érzi, az érintetlen vadonban barangol. A német fővárostól északra, alig 80 kilométerre található nemzeti park a tavak földje: több mint 300 tó, folyó, mocsár és számtalan patak várja a kenuzásra, úszásra, vagy a parton kerékpározásra vágyókat. A vidék vadvilága is gazdag, az égen halászkócsagok köröznek, a nádasok által szegélyezett tavakban darvak lépdelnek, míg a partokon hódvárak emelkednek.

Megközelítés: Németország egész területéről kényelmesen eljuthatunk Berlinbe az ICE- vagy az IC-járatokkal, onnan pedig regionális vonattal Templin, Fürstenberg/Havel, Zehdenick vagy Prenzlau felé vehetjük az irányt. De a régiót akár az UckermarkShuttle buszjárattal is körbeutazhatjuk.

 

 

Vándorlás az iszapban a Watt-tengernél

Az Északi-tenger szélén hullámzó Watt-tengert évezredek alatt alakította ki az árapály ritmusa.
Ez a terület a Föld legnagyobb árapálysíkságja, vagy ahogy helyben hívják, watt-vidék. Egy olyan tengerparti síkság, amely naponta kétszer, a dagály idején víz alá kerül, majd apálykor kétszer szárazra. Ez a több országot érintő, nyolcezer négyzetkilométeres terület az UNESCO világörökség részeként különleges védelem alatt áll. Nem véletlenül, ez Európa utolsó természetes formájában fennmaradt tája. Madarak milliói számára jelenti a pihenőhelyet vándorlásuk során, és az emberek számára is a vándorlás itt a legnépszerűbb elfoglaltság. Az iszapséta egy hagyományos sport, kikapcsolódási forma, amikor apály idején az akár 10 km széles sávban szárazra került parton az iszapban besétálhatunk a tenger területére – legalábbis a következő dagályig.

Megközelítés: Németország számos városából elérhető vonattal Norddeich (Norden), ahol a végállomás a város főállomása után a tengerparti móló, azaz Norddeich Mole. Innen már komppal utazhatunk is Juist vagy Norderney szigete felé. Kelet-Frízföldet egyébként olcsón be lehet járni turistabuszokkal is, a partot füzérként ölelő szigetekre pedig a kompokkal juthatunk.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb