KultúraUtazás

Túra a filmes kulisszák mögött

Az idei Humen Film Festival szeptember 14-17. között zajlott a Művész moziban. A programban szerepelt a díjnyertes A világ közepe című német film is, ami Andreas Steinhöfel bestsellere, a nagy sikerű, azonos című ifjúsági regény alapján készült. A filmben a helyenként tündérvilágot idéző, vadregényes hátteret Mülheimben és Kölnben felvett jelenetekkel teremtette meg a stáb. A rendezők és producerek számára egyébként is szinte végtelenek a lehetőségek, hiszen Németország látványos forgatási helyszíneket kínál. Ezzel az adottsággal régóta él is a világ filmipara Hollywoodtól Bollywoodig, de legyen szó akár mozirajongókról vagy kíváncsi látogatókról, felfedeznivaló számunkra is akad.

Volt már olyan, hogy szívesen megnézted volna saját szemeddel, hol üldözte James Bond a rosszfiúkat, vagy felkerested volna mondjuk A Grand Budapest Hotel helyszíneit? Híres mozifilmekre is felfűzhetünk egy őszi túrát és végigjárhatjuk a filmvásznon látott, emlékezetes helyeket. Ilyen például a legkeletibb német város, a szászországi Görlitz, ahol többek között Quentin Tarantino Becstelen brigantyk című filmjének jelenetei forogtak. A hollywoodi stúdiók körében egyébként a város már olyan népszerű, hogy a különböző stábok egymásnak adják a kilincset. A városnak Görliwood formában már beceneve is van, utalva arra, milyen sokat forgatnak itt. A dolog nem meglepő: különlegesen szép óvárosában egymás közelében számtalan építészeti stílus megtalálható a gótikától a reneszánszon és a barokkon át a szecesszióig. Nem hiába imádják a filmesek, hiszen egyszerre lehet egy századfordulós nagyváros vagy akár egy középkori település dublőre.

 

 

A Trónok harca rajongóinak a Frankfurt melletti Hessen kolostorába, az Eberbach apátságba érdemes ellátogatniuk, ahol a sorozat ötödik évadához rögzítettek felvételeket. Az apátság egyébként is kedvelt a filmesek között, ha középkori díszletekre van szükségük. Itt forgatták például Umberto Eco világsikerű könyve, A rózsa neve filmadaptációját Sean Connery főszereplésével. Ha pedig középkor, akkor bizony Rothenburg kihagyhatatlan. Az ódon hangulatú hely a filmesek fantáziáját is megmozgatta, az idők során tucatnyi forgatás helyszínéül szolgált. Walt Disney a település után rajzolta meg az 1940-es Pinokkióban szereplő falut, pár éve pedig a Harry Potter és a Halál ereklyéi kulisszáit adta.

De nem kell ilyen messzire menni a német fővárostól! A Berlin melletti, egykori Beelitz-Heilstätten szanatórium fürdőháza a Tom Cruise főszereplésével készült, 2008-as Valkűr című filmben kapott meghatározó szerepet, míg maga Berlin a Homeland című sorozat, az Amerika Kapitány: Polgárháború vagy épp az Éhezők viadala: A kiválasztott kulisszáit adta. A használaton kívüli Tempelhof repülőtérre és az egykori vidámparkba, az elhagyatott Spreeparkba szinte már hazajárnak a filmesek. Akik nem feltétlenül csak hollywoodiak: Berlinben készült minden idők egyik legnagyobb indiai kasszasikere, a Don2 című akció-thriller is.

 

 

Aki nem éri be a helyszínek felkeresésével, az a kulisszák mögé is bepillanthat a potsdami Babelsberg filmstúdióban. A világ nagy stúdiói között az 1911-ben alapított Babelsberg a legrégebbi, itt készültek 1927-ben a Metropolis vagy 1930-ban A kék angyal című filmtörténeti klasszikusok. Március végétől november elejéig vezetett túrákon bejárható a hatalmas filmstúdió egy része, a látogatók kedvéért ugyanis külön tematikus filmparkot hoztak létre. Egészen közelről megnézhetjük, hogyan dolgoznak a kaszkadőrök vagy épp a sminkmesterek. A filmgyártás minden állomásán végigvezetik az érdeklődőt, aki kipróbálhatja, milyen az időjárásjelentés a gyakorlatban, vagy profik segítségével reflektorfénybe kerülhet interjúalanyként.

 

 

Hasonló élményben lehet részünk Münchenben is, ahol a Bavaria Filmstadt túráin vehetjük szemügyre egészen közelről, hogyan gyártják a nagy költségvetésű kasszasikereket. Akárcsak a Babelsberg, a Bavaria is az egész családnak szóló témaparkként is üzemel, miközben forognak a kamerák. A létesítmény Európa egyik legnagyobb álomgyára, ahol az év minden napján forgatnak. A 350 ezer négyzetméteren belül három komplett utcadíszlet és 12 hatalmas filmstúdió található – méreteinél és külső helyszíneinél fogva ide érdemes kényelmes cipőben és az évszaknak megfelelő ruházatban érkezni. A vezetett túra másfél órás, és látványosságainak köszönhetően régóta München egyik legfontosabb nevezetességének számít. Ha erre jártok, kár lenne kihagyni!

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb