Hírek

Tüntetők zavartak meg egy leszbikus konferenciát Ukrajnában

 

Ukrajna fővárosában, Kijevben április 11-én európai leszbikus konferenciát tartottak, ám az előtte való napokban a lakosság egy része eléggé határozottan nyilvánította ki ellenszenvét a rendezvénnyel kapcsolatban.

A konferenciára egy hotelben került sor, melynek bejáratát több tucat tüntető állta el, miközben tábláikkal hirdették: a homoszexualitás betegség, és hogy a szodomiták menjenek vissza a pokolba – számol be róla a Pink News. A táblák és a bejárat eltorlaszolása azonban csak a kezdet volt, és a többnyire vallásos emberekből álló tüntetők csoportja ablakokat tört be, homofób fenyegetéseket írt a falakra, és a könnygáz használatától sem riadt volna meg, ám utóbbiban a rendőrség sikeresen meggátolta őket. Amikor pedig az egyik tüntető szóhoz jutott, elárulta, céljuk az volt, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra, és hogy a jelenlévők tudtára adják: a heteroszexuálisok az LMBTQ propaganda ellen vannak.

 

 

Egy ukrán feminista, Svitlana Lukhymovych beszédében felhívta arra a figyelmet, hogy a lakosság többsége Ukrajnában egyáltalán nem olyan, mint azok, akik odakint tüntettek. Szerinte a többség valójában túlságosan elfoglalt ahhoz, hogy velük, leszbikusokkal foglalkozzon, és azt kell közösen elérniük, hogy azok az elfoglalt emberek végül ne a tüntetőkhöz csatlakozzanak.

„Sokunk már hozzászokott az ilyesfajta tüntetőkhöz. Az a dolgunk, hogy odakint éljük az életünket, és ne tartsuk a szexualitásunkat és a nemünket a paplan alá rejtve”

– biztatta a rendezvény résztvevőit Silvia Casalino, az Európai Leszbikus Konferencia elnöke.

Nem ez volt az első eset, hogy Ukrajnában támadás érte az LMBTQ-közösség programját. Tavaly novemberben egy transzneműeknek szóló rendezvényt szállt meg egy csapat tüntető, akik füstbombákkal és homofób megjegyzésekkel támadták a legálisan megrendezett eseményt.

 

 

Previous post

Példamutatóan reagált a magyar cég a metrós plakátok ügyében

Next post

Papjai sürgetik az anglikán egyházat, hogy ismerje el az azonos neműek házasságát