Nagyvilág

Tüntetni fog a montenegrói pride ellen az ortodox egyház

Montenegró
Montenegró: felvonulók a 2021-es pride-on. Fotó: PR Centar

 

Montenegró fővárosában, Podgoricában idén is megrendezik a pride felvonulást. Október 8-án, szombaton délután háromkor gyülekeznek majd az LMBTQ közösség tagjai és támogatói a Függetlenség téren. Tavaly már a 9. alkalommal rendezték meg a pride-ot, melyet a Queer Montenegro civil szervezet szervez.

A szerb ortodox egyház már bejelentette, hogy egy nappal korábban ellentüntetést szerveznek a Krisztus feltámadása székesegyház elé, ahol imádkozni fognak a házasság intézményének fenntartásáért és a család megőrzéséért.

“Hazánkban olyan rendezvényeket tartanak, amelyek közvetlenül rombolják az Isten által megáldott házasságot és a családot, és lerombolják a hagyományos értékeket. Az ösztönös totalitarianizmus korában élünk, ahol a bűnt, az önzést és az önimádatot a szeretet, az igazság és a szabadság mértékéül szabják meg” – nyilatkozta az egyház.

A 2013-as első pride-ot mintegy 500 ellentüntető zavarta meg, többségében focihuligánok, akik kövekkel és üvegekkel dobálták meg az akkor még csak néhány tucat felvonulót. Azóta nagyobb incidensek nélkül zajlott az éves esemény, rendőri védelemmel.

A szomszédos Szerbiában nemrég megtartott EuroPride-ot is mélységesen elítélte az ortodox egyház, ott ezrek tüntettek a megtartása ellen.

Montenegró egyébként az első nem uniós balkáni állam, ahol legalizálták az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát, 2020-ban. A pride szervezői szerint az országban egyre többen elfogadóak az LMBTQ közösséggel kapcsolatosan.

“Annak a fennmaradásáért küzdünk, ami a család alapját képezi – ez a támogatás, a szeretet, a kitartás és a gondoskodás” – mondta Milos Knezevic, a Queer Montenegro vezetője.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb