Hírek

Tüntessünk a nem és a név jogi megváltoztatásáért!

Felvonulást és demonstrációt tart most szombaton (november 23.) 14 órától a Kossuth téren a Prizma transznemű közösség, amiért az állami hivatalok másfél éve nem hajlandóak elbírálni a nem és névváltoztatási kérelmeket.

Olyan nők kénytelenek most férfi névvel és igazolványokkal munkát keresni, ügyeket intézni, akiket mindenki magától értetődően nőként fogad el és lát, akár egy uszoda öltözőjében is. Olyan férfiak kénytelenek női papírokkal élni, akiket apának szólítanak a gyerekeik, fiamnak a szüleik, és nagy meglepetést keltenének, ha egyszer a női mosdóba, öltözőbe mennének.

 

 

“Csak azt akarjuk, ami mindenki másnak egyértelmű: hogy ne kelljen magyarázkodni minden hivatalos ügyben, hogy ne utasítsanak vissza minket ügyintézésnél azzal, hogy ez valaki más  igazolványa. Mert nem azok vagyunk, nem úgy nézünk ki, mint ahogy azt a hivatalos nemünk és nevünk alapján elvárnák. Hogy ne kényszerüljünk feltárni transz voltunkat akkor és olyan helyzetekben, amikor ezt nem szeretnénk. Hogy ne mások jóindulatán múljon, hogy zaklatnak, bántanak, gúnyolódnak-e rajtunk” – mesélik a Prizma szervezői.

További személyes beszámolók arról, hogy milyen férfiként női papírokkal, nőként férfi papírokkal létezni Magyarországon a Szabadnem blogon olvashatóak.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb