Életmód

Tűnj ki magyar tervezői darabokban!

Szezonról szezonra ámultan követjük a világhírű divatházak legújabb kollekcióit úgy, hogy közben a magyar divatról és annak igencsak magas színvonalú termékeiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Bizony, kicsiny hazánk is rejteget olyan tehetséges tervezőket, akikről érdemes beszélni. Néhányuk roppant tehetséges, újító szellemiségű és képes minden évben valami újat, valami kreatívat felmutatni. A következő összeállításunkban a három legkiválóbb magyar designer, Cakó Kinga, Kasza Emese és Oláh Zsigmond friss kollekcióit ismerhetitek meg.

Nekünk a Balaton a riviéra
Cakó Kinga egy ízig-vérig balatoni lány. A különleges kapcsolatát a magyar tengerrel rendszerint meg is mutatja kollekcióin keresztül: imádja a kék színt és annak minden árnyalatát. Letisztult vonalakat, határozott, férfias szabást alkalmaz, kerüli a felesleges díszítéseket. Kényelmes, hordható és felismerhető ruhatárába szívesen emeli be a széles anyagokat, a kontrasztokat, az éles határvonalakat. Textíliái körülölelik a testet, akár a lágy őszi szellő vagy a finoman fodrozódó balatoni hullámok. A CAKÓ márka már korábban is felbukkant magazinunkban, ugyanis Cakó Kinga biztosította a júniusi címlapfotózásra a fantasztikus ruhákat.

 

 

Határozott határozatlanság
Neked mit jelent a szabadság? Erre a kérdésre keresi a választ 2017-es tavasz-nyári kollekciójában a MEI KAWA kreatív vezetője, Kasza Emese. Gyűjteménye a dinamikus formákkal és a szabadság-kötöttség kettősével játszik. Egy philadelphiai mém, a Szellőzőember inspirációja alapján született meg a sorozat, amely a szellőzőrácsokon felfújható idős úr légáramlatban felszálló ingjére és klottgatyájára emlékeztet. A szabad öltözet, a lebegés, a megkötések nélküli élet finom leképezése a fehérek, szürkék, kékek és narancssárgák különleges együttállásában. A magasan záródó nadrágok, az összefirkált hatású, szomorú gyerekfejekkel telerajzolt felsők mind-mind kontroll nélküli hangulatot sugároznak. A könnyedséget a feszes övekkel és pántokkal ellenpontozza, ezáltal egyedi megjelenést biztosít viselőinek. A MEI KAWA lookbook fotóin feltűnnek Nemes Márton képzőművész fali installációi – ezek a szabad szellemiségű, mégis határozott alkotások tökéletes összhangban vannak Kasza Emese munkáival.

 

 

Séta a bujaság kertjében
A Zigi márkát már évek óta ismerika a magyar divat követői. Oláh Zsigmond legújabb kollekciója a test szépségét, a bujaságot és a provokatív megjelenést hivatott erősíteni. Zigi lookbookja talán az első olyan bevállalós magyar összeállítás, ami kendőzetlenül állítja párhuzamba a divatot a szexualitással, a hétköznapok csábítását a nemiség jelenkori értelmezésével. Végre egy hazai tervező, aki be meri mutatni, hogy hogyan alakulnak napjainkban a társadalmi normák, a szerepek és az értékrendek. Egy csodás kerten keresztül nyerhetünk bepillantást a lenyűgöző ruhákba öltöztetett szépséges nők és férfiak világába. A meztelen test látványa cseppet sem teszi kínossá vagy öncélúan provokatívvá a designer munkáját, sokkal inkább a szépség bemutatására szolgál. A Zigi kreációk határozottsága, markáns anyaghasználata felerősítik a tervező kifejezőerejét; férfias, egyszerű darabjai a test vonalát követve egy igazán friss és izgalmas összeállításban kelnek életre. Zsigmond kedveli a vibráló kéket, a szűzies fehéret és a hamvas szürkét. Szettjeiből árad a kényelem, a luxus, a frissesség és az erotika. Versace ebben a szezonban elbújhat Zigi darabjai mögött.

 

 

 

Neked melyik kreáció vagy modell nyerte el a tetszésedet?

 

Szerző: Szakács Gábor
www.gaborszakacs.blog.hu

 

Fotók: CAKÓ official website, MEI KAWA, Zigi official website

Previous post

Videó: Naptárfotózás vörös pasikkal

Next post

Kényszer, érdek, ösztönélet - Szerényi Szabolcs: Éhség