Kultúra

Tünet Együttes: LOOP – merülés két levegővel

A LOOP merülés két táncművész testén és elméjén keresztül. Szász Dániel az ösztönök világába szervez expedíciót, hogy kiderítse, mivel lehet és mivel veszélyes együtt élni az ember legrejtettebb természetéből. Furulyás Dóra sajátos elmetérképet rajzol meg a mindannyiunk agyában pörgő félelmekről, elvárásokról és görcsökről. Az önmagukba merülés egyre mélyebb és mélyebb köreiből sikerül új emberként, győztesen kikerülniük? Vagy minden kezdődik elölről? Kiderül október 30-án a Trafóban. 

 Lomtalanítás 

Tőlem ne gyertek el. Nem akarok kedves lenni. Nincs semmi a kezemben, hangzatos szavak, amivel idecsalogathatnálak. Csak egy nagy-nagy dolog van a szívemben: hogy kidobnék mindent, akkurátusan bebiztosított életem építőkockáit rendre.” 

 Szabó Réka, a Tünet Együttes művészeti vezetőjének 2004-es személyes és drámai, groteszk humorral átitatott szólóját Furulyás Dóra viszi ismét színre. A színpadon megjelenő nőalak leltárba rendezi „fölösleges cuccait”, kiselejtezi napi rutinjait, szorongásait, magányos léleklomtalanítása monumentális gyónássá alakul. Az erőteljes, igazi fizikai kihívást jelentő mozgásanyag mellé végeérhetetlen szófolyam társul. Egészen a kifulladásig. 

Rendező-koreográfus: Szabó Réka 

Alkotó-előadó: Furulyás Dóra 

Fény és tér: Szirtes Attila 

Jelmez: Szűcs Edit 

Zene: dj Mangó, Márkos Albert, Németh Márton – Eastend Stúdió 

Szöveg: Petri Lukács Ádám, Szabó Réka 

Loop 

Nincsen olyan ékesszólás, amely annyira elfonnyaszthatná valakinek az emberiségbe vetett hitét, mint önnön őszinteségének végső föltárulkozása.” (Joseph Conrad A sötétség mélyén c. könyve) 

 Szász Dániel szólója furcsa pszichoanalízis, vezető nélkül, visszafelé. Végső célja a szabadság: megszabadulni a képtől, amit mások alkotnak rólunk, és amit végső soron magunknak alkotunk. Az önkeresés ismeretlen veszélyeket hordoz, hiszen az út vége talán pont az “én” elvesztése. Mert van valami ott a mélyben, az ösztönvilág kontrollálatlan, barbár őszinteségében. Valami, ami képes még arra, hogy szabad emberré formáljon minket. De vajon ilyen mélységből van-e út vissza a felszínre? 

Alkotó-előadó: Szász Dániel 

Fény és tér: Szirtes Attila 

Jelmez: Szűcs Edit 

Zene: Barna Balázs 

Köszönet: Kántor Kata, Czakó Máté 

Koprodukciós partner: DW7 

Az előadás a Na Cucky Theatre rezidencia programjával együttműködésben valósult meg

Fotó: Mészáros Csaba

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb