Kultúra

Tudtad, hogy a Depeche Mode több tagja is biszexuálisnak vallotta magát?

Most te is találkozhatsz velük budapesti koncertjükön!

 

Enjoy the Silence, Personal Jesus, I Feel You – csak néhány az együttes azon dalai közül, amelyekkel az LMBTQ+ közösség tagjai az évek során azonosulni tudtak. Bár elsőre nem gondolnánk, de az olyan előadók, mint Madonna, Lady Gaga vagy épp Michael Bublé mellett a főként melankolikus hangzásáról ismert Depeche Mode is a melegek egyik kedvelt zenekara – Martin Gore egyenesen azt mesélte, hogy indulásuk idején rajongóik jelentős része a melegklubok világából került ki.

Az együttes még az 1980-as években, az angliai Essex megyében található Basildon nevű városban alakult. Idővel a világ egyik leghíresebb bandájává nőtték ki magukat, és mint az ilyenkor lenni szokott, a tagok szexuális élete is szépen lassan terítékre került. Az eredetileg négy tagú fiúcsapat kapcsán adta magát a kérdés: vajon melyik nemhez vonzódnak az elektronikus zene császárai?

 

 

Teljesen biztos választ sosem adtak erre a kérdésre, ugyanakkor némelyik bandatag elejtett egy-két árulkodó megjegyzést az évek során. Egy, a legrangosabb amerikai meleg érdekvédelmi folyóiratnak, a The Advocate-nek adott interjújában Dave Gahan frontember például 2001-ben arról beszélt, hogy “megérti, az emberek miért gondolják róluk, hogy melegek”. Hozzátette, hogy ő személy szerint egyaránt vonzódik a nőkhöz és a férfiakhoz. Hozzá hasonlóan a Depeche Mode néhai billentyűse, Andy Fletcher (aki idén májusban 60 éves korában hunyt el) úgy fogalmazott az Out Magazinnak 2006-ban, hogy “nem tudja magát 100 százalékig heteroszexuálisnak mondani”. Ezek a nyilatkozatok persze semmit sem bizonyítanak, az azonban tény, hogy az együttes mindig is hangosan kiállt az LMBTQ+ emberek egyenjogúsága és elfogadása mellett. Némely zenéjük mára valósággal a közösség egy-egy himnuszává vált, nem egyszer volt például Depeche Mode-szám különböző LMBTQ+ témájú filmek és sorozatok betétdala.

Az együttes korai zenei stílusát nagyban befolyásolta a szintipop és a techno, hangzásuk a korai ’90-es években kezdett először változni. Időről időre különböző stílusokkal, például a keresztény vallási életben használt gospellel és a klasszikus zenével is kísérleteztek, mígnem a 2000-es évek elejére elérték karrierjük csúcsát. Ekkorra sötét és melankolikus előadásmódjuk a védjegyükké vált, sikeresebbnél sikeresebb albumok követték egymást.

 

 

Több mint három évtized alatt számos örökidejű slágert írtak, máig leghíresebb daluk az először 1990-ben előadott Enjoy the Silence. A békéről és az elfogadásról szóló dalban sok meleg férfi lelt megnyugvásra azokban az időkben. Az LMBTQ-közösség tagjai szintén magukévá tették a Personal Jesus című számot, amely arról szól, hogyan merítsünk erőt valaki másból, míg az I Feel You a szerelemben és a kapcsolódásban rejlő erő fontosságára hívja fel a figyelmet. A melegeknek ezek az erőteljes dallamok és sokat mondó szövegek máig támaszt nyújtanak szerte a világon.

 

A mostanra duóra csökkent zenekar szívét és lelkét ugyanazok a dalok alkotják, mint az elmúlt 30 évben. Ha te is szívesen ropnád az olyan dalokra, mint az Enjoy the Silence, vagy torkod szakadtából üvöltenéd az I Feel You-t, ne hagyd ki az együttes budapesti koncertjét 2023. július 28-án a budapesti Puskás Arénában.

 

Máthé Bence

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb