Gasztronómia

Tudok egy helyet

Pár napja újra a Ráday utcában lévő Claro Bistróban jártam, hogy egy kicsit mélyebben beleássam magam, miért is szeretik a vendégek ennyire ezt a helyet. Beszéltünk ételekről, italokról és vendégközpontúságról. Ha bárki gondolkozna, hova érdemes beülni egy jó hamburgerre, egy finom kávéra, vagy egy jó desszertre, akkor tudok egy helyet: Claro Bistro.

Lencse Zoltánnal, az üzletvezetővel egyszerre futottunk be az étterembe és egy perccel később már nagyban az étlapot bújtam, próbálva elrejteni a gyomorkorgásomat. Az étlap saját design: egy jópofa vágódeszkára van ráillesztve a füzet, ami tömve van jobbnál jobb ételekkel.

claro

Ahogy nézem, nem a levesekkel, hanem a hamburgerekkel kezdődik az étlap.

Való igaz, nálunk nagyon fontos a hamburger, már jó ideje azon vagyunk, hogy előtérbe kerüljön, hiszen az, hogy rengeteg helyen beindult a street hamburgerezés, még nem jelenti azt, hogy különlegesek is. Mi nagyon sok energiát fektettünk abba, hogy tökéletes ízvilágot kreáljunk, jó minőségű alapanyagokból, de mégis elérhető áron.

Nagyon büszkén mesélt a hamburgerekről, amelyek kicsit eltérnek a megszokottaktól, és ez egyáltalán nem rossz. A buci frissen érkezik egy közeli pékségből. Inkább kevesebbet rendelnek minden nap, de az legyen friss. A húspogácsák csakis kiváló minőségű szürkemarhából készülnek kicsit más eljárással, hogy a hús szaftos maradjon, ne száradjon ki, mire az asztalhoz ér. Az első az étlapon a Főnök Kedvence Hamburger. Nem csoda, ha ez a kedvence, hiszen a szürkemarhához remekül illik a tejfölös uborkasaláta, amivel találkozhatunk a buciban és isteni a fokhagymás-snidlinges szósz, ami a friss és ropogós hasábburgonyához jár. A hamburger egy praktikus késsel van átszúrva, hogy összetartsa ezt a gyönyörű kompozíciót. Szerencse, mert nem aprózzák el az adagokat; egy rossz mozdulat és az ölünkbe omolhat a hamburger-torony.

Ott van még a Classic Sajtburger, amit érdemes megemlíteni; a BBQ szósznak nincs köze a boltihoz. Ez egy speciális, házi receptúra alapján készülő isteni mártás. Látszik, hogy az étterem törekszik arra, hogy az átlagosat, a megszokottat elhagyják és helyette a házi, egyedi, nagy tudással készített finomságokat részesítsék előnyben. Ilyen a Philly Cheese Steak Burger, amelyben kiválóan ötvözték a szürkemarhát, a jalapeñot, a karamellizált lilahagymát és a sajtot. A végeredmény pedig egyszerűen mennyei.

20160411_181852

Mi van akkor, ha nem szeretem a hamburgert?

Ez esetben csak ajánlani tudom a gulyáslevest. Turisták, itt élő külföldiek és magyarok is bejárnak miatta. Ami szintén elmondható a bajor csülöktálról és a magyaros bélszínsteakről. A magyaroknak kifejezetten a BBQ oldalas,t illetve az osso buccót ajánlanám. Az utóbbi kicsit nehezebben indult be, hiszen minden újdonságnak kell egy kis idő, de szerencsére imádják a vendégek. A turisták imádják a réteseinket, a hazaiak pedig a forró, habkönnyű csokis brownie-t vaníliafagyival.

Viszont, ahogy nézem, nincs túlzsúfolva az étlap, minden szekcióhoz egy-két étel tartozik.

Ez egy bisztró. Ebből kifolyólag kisebb a konyhánk, és úgy vagyok vele, hogy inkább legyen kisebb választék, de az legyen tökéletes, mint hogy 60-70 különlegesség közül lehessen válogatni, amiknek a fele előre el van már készítve, fagyasztott vagy ne adj’ Isten, bolti. Itt mindenki megtalálja a magának megfelelő ételt, legyen vegetáriánus, hal, csirke, marha vagy sertés, de nem akartam eltúlozni.

20160411_195713

Mit takar a Kedvencek kedvencei?

Annak ellenére, hogy a Ráday utcában vagyunk, nem csak a turistákból épül fel a vendégkör. A magyar és a külföldi vendégek 50-50 százalékban fordulnak meg nálunk. Ennek köszönhetően vannak törzsvendégeink is.

Mivel már évek óta megtisztelnek minket a hűségükkel, mi is szívesen kedveskedünk nekik egy-két dologgal, hisz nekünk ez csak egy kis apróság, de nekik sokat számít. Ahogy az is, hogy amikor bejönnek, már a kedvenc italukkal együtt visszük az étlapot az asztalhoz. Párszor előfordul, hogy egy olyan ételre vágynak, ami nincsen rajta az étlapon. Természetesen a szakácsunk elkészíti nekik. Aztán legközelebb megint ezt kérik. Aztán megint ezt kérik. Úgyhogy egy idő után úgy döntöttünk, hogy miért ne kerülhetnének fel az étlapra.

Ez az igazi vendégközpontúság.

Nagyon megbecsüljük a vendégeinket. Egyrészt azért, mert belőlük élünk. Ha nincs vendég, nincs fizetésünk. Másrészt meg nem jobb az, ha mindenki egyszerűen jól érzi magát? Ezen vagyunk mi is.

20160411_201231

Hamarosan itt a nyár. Készültök valami újdonsággal?

Amint látod, a túloldalon van egy teraszunk, és nagy valószínűséggel lesz még egy. Plusz a tolóajtóknak köszönhetően az étterem utcafronti része szinte megszűnik, nagyon szépen egybefolyik a terasszal.

Még nincsenek rajta az étlapon, de bevezetésre kerül két ital a nyárra. Az egyik egy törtjeges kávé coolerhez hasonló ital. Illetve nemrégiben volt szerencsém részt venni egy tea tréningen, ahol isteni Dilmah jegestea recepteket tanulhattam meg. Hamarosan felkerül az étlapra, és onnantól készen állunk a nyárra.

Tóth Zoltán

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin