Lifestyle

„Tudatosítani akarjuk, hogy felelősen kell élni az életet”

Több vizsgálat is azt mutatja, hogy nő a nemi betegek száma Magyarországon és az egész világon – mondta el Dr. Marschalkó Márta, az Alfa Egészségközpont bőrgyógyásza. A doktornőt arról kérdeztük, mit lehet tenni a megelőzésért, ő pedig többször is hangsúlyozta a szűrés fontosságát.

Május elején írta a Magyar Nemzet, hogy megnőtt a HIV-fertőzöttek száma. Mi lehet ennek az oka?

Minden nemi betegség növekedő tendenciát mutat, nem csak Magyarországon, hanem világszerte. Ennek a tendenciának nem biológiai okai vannak, nem a kórokozók változtak meg, hanem sajnos azok a szexuális magatartási formák: a csoportos szex, az ismeretlen személlyel történő aktus, az óvszer használatának kerülése, a promiszkuitás, azaz a több partnerrel történő közösülés mind-mind a betegségek terjedését segíti. Az is gond, hogy a betegek legtöbbször nem nevezik meg kontaktusaikat a kezelő személlyel, ezáltal a fertőzési lánc nem záródik le, így a betegség tovább terjed. A HIV-vel fertőzöttek számának növekedésével együtt sok az AIDS-stádiumban diagnosztizált beteg. Természetesen nemcsak a HIV terjed Magyarországon, hanem a többi nemi betegség is. Fontos megjegyezni, hogy aki egy betegséget elkap, az könnyen meg tud fertőződni egy második, alkalmanként egy harmadik kórokozóval. Elégtelen továbbá a szűrővizsgálatokat igénybevevők száma.

Dr. Marschalkó Márta

Mi az oka a szűrővizsgálatok elhanyagolásának? Félnek tőle az emberek?

A szűrőhelyeken semmi olyat nem tesznek, amitől a páciens kényelmetlenül érezné magát, sőt, sok helyen lehetőség van anonimitásra is. Ennek ellenére sokszor találkozunk olyan pácienssel, aki még életében nem volt szűrővizsgálaton. Nem tudják, hogy mennyire fontos ez, és hogy molyen sok helyen van erre lehetőség.

Depositphotos_12067691_original
Illusztráció

Akkor sokat lehetne elérni a prevencióval.

Pontosan, mellette pedig fontos lenne, ha a kicsapongó szexuális magatartást visszaszorítanák, használnának óvszert, és ismernék a partnerüket. Ezeken felül kiemelném azt is, hogy figyelmeztetni kell azt a partnert, akitől elkaphatta, és akinek tovább adhatta a betegséget. Sajnos sokszor tapasztalom, hogy ez nem történik meg.

A HIV-en túl milyen nemi betegségek fordulnak elő nagy arányban az országban?

A klasszikus nemi betegségek, a szifilisz, a gonorrhea, a húgycső-gyulladással járó betegségek, mint például a chlamídia, a HPV valamint a herpesz. Újabban pedig megjelent Magyarországon a limfogranuloma venereum nevű betegség, ami évtizedekig nem volt fellelhető a környékünkön. Nyugat-Európában már évekkel ezelőtt regisztrálták, itthon már közel 20 esetet diagnosztizáltak. A betegség elsősorban a melegek között terjed, a chlamídiáért is felelős kórokozó egy másik törzse terjeszti, a gyulladás hamar átterjed a nyirokcsomókra is, és súlyos szövődményei lehetnek. Nehéz diagnosztizálni ezt a betegséget, mert amellett, hogy kevesen ismerik, sokszor tünetmentes. Fontos elmondani, hogy a limfogranuloma venereumot jelenleg azok kaphatják el nagyobb eséllyel, akiknek nyugat-európai partnerük van, az eddigi hazai esetetek vagy külföldön betegedhetettek meg, vagy külföldi partnerük volt. Ezért is fontos a partnerek értesítése. Ezért az Országos STD Centrum müködteti  a biztonsagosszex.hu honlapot,  hogy  a pácinesek a partnereiket védett környezetben, anonim módon, könnyen tudják értesíteni.

Depositphotos_76807605_original

Említette a HPV-t, a humán papiloma vírust. Ezt legtöbbször a méhnyakrákkal kötik össze, pedig a férfiakat megfertőzheti.

Sőt, az anális karcióma gyakoribb a meleg férfiaknál. Veszélyes, mert könnyen el tud rejtőzni, hiszen míg a szemölcsöt a hímvesszőnél vagy az ánusz körül könnyebben észreveszi a páciens, de ha a végbélben bújik meg, elkerüli a figyelmet. Ebben, és az összes többi betegség esetében is a legfontosabb a szűrés. A legtöbb betegség eredményesen gyógyítható, a HIV már jól kezelhető, a HPV pedig megelőzhető.

Miközben annyi helyen hallani lehet arról, hogy mennyi fajta nemi betegség van, meg ezeket meg kell előzni, addig az iskolákban nincs megfelelő szexuális felvilágosítás. Ön szerint miért van ez?

Az első kérdésre utalnék vissza, hogy sajnos a nem megfelelő felvilágosítás is hozzájárul a betegségek terjedéséhez. A társadalom nem szeret erről beszélni, kényes témaként éli meg, miközben a család az iskolától várja a felvilágosítást, addig az iskola szerint a család dolga lenne ez. Pedig pontosan így lehetne a legegyszerűbben visszaszorítani a betegségeket, ha megfelelően neveljük a gyerekeket, buzdítjuk őket a megelőzésre és a szűrésre. A szexuális viselkedésbe nem akarunk beleszólni, azt nem akarjuk megváltoztatni, de azt tudatosítani akarjuk, hogy felelősen kell élni az életet.

Bodor Máté

0001

ALFA Egészségközpont

1036 Budapest, Lajos u. 66.
B lépcsőház, V. emelet

Fax: +36 1 244 8418
E-mail: info@alfaegeszsegkozpont.hu

Időpontfoglalás:
+36 1 244 8419  (hétköznap 10.00-20.00)
+36 70 940 0099 (hétköznap 10.00-20.00)

Online időpontfoglalás:
www.alfaegeszsegkozpont.hu

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb