Hírek

Trump nyíltan meleg politikusa a magyar kormány migránsellenességét reklámozza Washingtonban

A Washington Post tényfeltáró cikke nyomán idehaza az Index is beszámolt róla, hogy Richard Grenellt, a Fehér Ház ideiglenes titkosszolgálati igazgatóját korábban több milliós szerződés fűzte az Orbán-kormányhoz.

Grenell egykor befolyásos külpolitikai elemzőként szerzett hírnevet magának, majd az USA ENSZ-nagykövetének szóvivőjeként dolgozott, hogy aztán 2018-tól berlini nagyköveteként szolgáljon. Donald Trump idén februárban aztán kinevezte az Egyesült Államok valamennyi hírszerző ügynökségét összefogó Nemzeti Hírszerzési Igazgatóságának élére – ezzel az ország történetében először tölt be kormányzati vezető szerepet egy nyíltan meleg politikus.

Kinevezése ideiglenes, az elnöknek március elejéig állandó igazgatót kell kineveznie.

 

Richard Grenell

 

Ami miatt azonban Grenell felkeltette a Washington Post érdeklődését az az, hogy korábbi külpolitikai elemző cége, a Capitol Media Partners egyik legfontosabb ügyfele az Orbán-kormány által 2015-ben létrehozott lobbiszervezet, a Magyar Foundation of North America volt, amely 2016-ban több mint 600 millió forintnyi közpénzből amerikai republikánus képviselőknél lobbizott a magyar kormány kongresszusi védelméért, illetve migránesellenes álláspontot képviselő politikusok kampányát támogatta – a magyar adófizetők pénzéből. Grenell cége az adókimutatások alapján több, mint 100 ezer dollárt (körülbelül 30 millió forintot) kapott a magyar kormánytól “PR-szolgáltatások” címén.

A Washington Post újságírói a különféle adatokat összevetve észrevették, hogy amikor Grenell nagyköveti kinevezése előtt nyilvánosságra hozta a több mint 28 külföldi szereplőnek végzett munkáját, a listából kihagyta a magyar kormányt. A lap szerint Grenell magyar kormánynak végzett munkája felkeltette az Obama-kormányzat igazságügyi minisztériumának érdeklődését is, mely azt vizsgálta, hogy tevékenysége alapján nem kéne-e „külföldről finanszírozott ügynök“-ként regisztrálni. A „Foreign Agents Registration Act“ nevű törvény előírja, hogy a külföldi kormányzatok érdekében lobbizó személyeknek jelezniük kell az igazságügyi minisztériumnak, hogy pontosan kinek és milyen munkát végeznek. A lap által megszólaltatott lobbiszakértő szerint a törvény hatálya alá eshetnek az olyan amerikai nonprofit szervezetek is, melyeket nagy részben külföldi kormányzatok finanszíroznak.

 

Previous post

Mit szólnál, ha ezt a cikket most állva kellene elolvasnod?

Next post

Meleg autista fiút kergetett az öngyilkosságba az iskolai zaklatás