Hírek

Trump megint kifelejtette beszédéből az LMBTQ közösséget az AIDS világnapján

December elsején lesz az AIDS világnapja, ennek alkalmából az Amerikai Egyesült Államok elnöke is beszédet mondott, ám szokásához hűen, most is elfelejtette megemlíteni az LMBTQ közösség tagjait, akik a leginkább ki vannak téve a vírus támadásának.

Ugyanez történt 2017-ben és 2018-ban is, mióta Donald Trump elfoglalta az elnöki széket – és ebben követte őt alelnöke, Mike Pence is, ezért talán nem is ért minket olyan váratlanul az új fejlemény. Tette mindezt annak ellenére, hogy az amerikai kormány saját statisztikája szerint közel 1,1 millió ember él HIV-vel az USA-ban, amelynek 2017-ben 66%-át tették ki a meleg és biszexuális férfiak – számol be róla a Pink News.

 

Donald Trump

 

„Álljunk meg egy pillanatra, és ünnepélyesen emlékezzünk meg világszerte azokról, akik életüket vesztették a HIV-vel és AIDS-szel kapcsolatos betegségek miatt. Miközben gyászolunk, tegyünk említést a figyelemre méltó eredményekről az egészségügyi ellátásban, a kezelésekben, az elfogadásban és a megértésben, amelyek a vírushoz kapcsolódnak”

– hangzottak az elnök szavai.

Talán a legközelebb mégis azzal állt Trump az LMBTQ közösség megemlítéséhez, amikor elismert egy statisztikát: Több erőfeszítésre van szükségünk, hogy elérhessünk azokhoz a közösségekhez, akiket aránytalanul nagymértékben sújt a HIV.

Ha visszatekintünk 2016-ra, amikor még Barack Obama volt az Amerikai Egyesült Államok elnöke, ő tisztán és érthetően emlékezett meg az LMBTQ közösségről az AIDS világnapja alkalmából.

„A meleg és biszexuális férfiakat, a transznemű embereket, a fiatalokat, a feketéket és a latin-amerikaiakat, az Egyesült Államok déli részén élőket, és a drogokat magukba fecskendező személyeket fenyegeti a legnagyobb kockázat ezen a téren. A HIV-vel élő emberek megbélyegzéssel és diszkriminációval kerülnek szembe, amelyek akadályokat teremtenek számukra a megelőzési és a kezelési eljárások terén”

– mondta akkoriban Barack Obama.

Úgy tűnik, Donald Trump igencsak ellentmondásos jelenségnek számít a HIV és az AIDS elleni harcban, hiszen bár ígéretet tett a HIV-fertőzés végleges megállítására, előtte mégis leállított egy, a HIV-vírussal foglalkozó kutatást. Emellett alelnöke, Mike Pence még 2000-ben éppen arra tett ígéretet, hogy a Ryan White HIV/AIDS Programtól elvett pénzből fogja támogatni az átnevelő terápiákat.

Arról már talán említést sem kell tennünk, hogy mostanában Donald Trump Junior is többször nyilatkozott az LMBTQ közösségről, legutóbb pedig pontosabban a HIV kapcsán adott hangot tudatlanságának.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb