EgészségHírek

Trump ígéretet tett a HIV-fertőzés végleges megállítására

Helyi idő szerint kedd este az Amerikai Egyesült Államok elnöke a Kongresszus összevont ülésén elmondta az Unió Helyzete elnevezésű éves beszédét (State of the Union – SOTU) amelyen számos téma mellett kitért a HIV-fertőzés elleni harcra is.

Donald Trump az Unió Helyzete beszéd közben

Az elnök nagy fájba vágta a fejszéjét – ígéretet tett rá, hogy 2030-ig megállítják a HIV terjedését. “Az elmúlt években figyelemre méltó haladást értünk el a HIV és AIDS leküzdésében. A tudományos áttörések az, ami valaha csak álom volt, ma kézközelségben van” – jelentette ki.

Költségvetésem kérni fogja a demokratákat és republikánusokat: kötelezzék el magukat annak érdekében, hogy 10 éven belül véget vessünk a HIV terjedésének az Egyesült Államokban. Már eddig is hihetetlen lépéseket tettünk meg, hihetetleneket.

LMBTQ szervezetek kétkedve fogadták a hírt. Véleményük szerint ugyanis a mindenkire kiterjedő egészségbiztosítás támadásával (Medicaid, Affordable Care Act) az elnök és kormánya épp a HIV-nek leginkább kitett csoportokat sodorja még nagyobb veszélybe. Illetve emlékeztettek arra is, hogy néhány hónappal ezelőtt épp Trump kormánya volt az, amely leállított egy, a HIV-vírussal is foglalkozó kutatást.

Az elnök teljes, angol nyelvű beszéde megtekinthető YouTube-on (13:00-tól):

LIVE: President Trump 2019 State of the Union Address & Democratic Response (C-SPAN)

President Trump delivers 2019 State of the Union Address before a Joint Session of Congress. https://cs.pn/2HV5POH Stacey Abrams delivers the Democratic Response.

Hotel Sopron footer banner
Previous post

Hogyan válasszam ki a számomra megfelelő kozmetikumot?

Next post

Édesapa lett a nyíltan meleg műsorvezető