Hírek

Trump aláírta: Elutasíthatóak az LMBTQ betegek az amerikai egészségügyben

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke még májusban aláírta azt a rendeletet, ami megerősíti a lelkiismereti és vallási szabadságot. Helyi idő szerint csütörtök délelőtt erre hivatkozva a Trump adminisztráció bejelentette, hogy a jövőben ennek szellemében fognak eljárni az egészségügyben.

 

 

Az egészségügyi dolgozók ezután vallási vagy lelkiismereti okokra hivatkozva visszautasíthatják a különböző esetek ellátásában való részvételt, mint például az abortusz vagy a transzneműek nemi helyreállító műtétjei. Még Trump 2016-os megválasztása után azonnal megindult a szóbeszéd, hogy erre készülhet majd az új kormány, de akkor – itthon is – sokan hitetlenkedve fogadták a hírt.

A döntés ellenzői arra hívják fel a figyelmet, hogy ezzel sérülnek az LMBTQ közösséghez tartozó betegek jogai, valamint egészében fog sérülni a betegellátás folyamata. Eric Hargan, az egészségügyért felelős államtitkár így jelentette be a változást:

„Trump elnök úr megígérte az amerikai népnek, hogy kormánya nyomatékosan támogatni fogja a lelkiismereti és vallásszabadságot. Ez az ígéret ma valóra vált. Országunk alapító atyái tudták, hogy az a nemzet, amelyik tiszteletben tartja a lelkiismereti szabadságot, az válik szabadabbá. Ez a döntés segíteni fog mindezt valóra váltani.”

A bejelentésnél jelen volt Kevin McCarthy, a republikánus képviselőcsoport vezetője, aki szerint Obama idején sérültek az emberi jogok, de most, egy év alatt hatalmas változást sikerült elérni. Szintén jelen volt Sara Hellwege, az a nővér, aki azért perelt be egy egészségügyi intézményt, mert nem alkalmazták – ennek oka pedig az volt, hogy ő nem volt hajlandó fogamzásgátló tablettákat felírni.

A belejelentésre reagálva az amerikai neonáci portál, a Daily Stormer máris arról ír, hogy „Trump megadta a kilövési engedélyt a buzikra.”

Eközben Trump levélben gratulált a republikánus képviselőcsoport meleg tagozatának megalakulásuknak 40. évfordulója alkalmából.

„Az a nemzet vagyunk, melyet arra a megkérdőjelezhetetlen igazságra alapoztak, hogy mindannyian egyenlőnek teremtettünk.”

A tagozat elnöke, Gregory T. Angelo lelkesítően reagált az elnöki köszöntő levélre: „Micsoda évkezdés!”

 

 

(Politico, ABCNews, PinkNews)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin