Nagyvilág

Trükkösen formáltak szivárványzászlót civil szervezetek Törökországban

Hat törökországi civil szervezet (Amnesty International, Greenpeace, Purple Roof Women’s Shelter Foundation, Association for Monitoring Equal Rights, Support to Life Association és Change.org) erőit egyesítve, a homofóbiával dacolva hirdetőtáblákból formált szivárványzászlót. Összefogásukkal Isztambul Bebek, Izmir és Çeşme kerületeiben kerültek ki a nyilatkozatok.

 

 

Megtiszteltetés számunkra, hogy különböző színeinkkel együtt lehetünk” – fogalmaztak a szervezetek közös nyilatkozatukban. “Színesek vagyunk, mint a szivárvány, egyenlőek, szabadok és erősebbek, ha támogatjuk egymást“.

Az óriásplakáton a szivárványzászló egy-egy színe látható a csoportok egyéni üzenetével együtt, amelyet a közösségi médiában a #RainbowHack hashtaggel osztottak meg.

Minden ember szabadnak és egyenlő jogokkal rendelkezőnek születik” – olvasható az Amnesty International óriásplakátján. “Mindannyian együtt a Földért” – áll a Greenpeace tábláján, míg az Association for Monitoring Equal Rights ezt írta: “Ne hunyjunk szemet a diszkrimináció felett“.

Bár Törökországban a szivárványzászló kitűzése technikailag nem számít bűncselekménynek, a gyakorlatban azokat, akik ki merik tűzni, a hatóságok rendszeresen letartóztatják és vádat emelnek ellene.

A szivárvány szimólum mára olyannyira démonizálttá vált, hogy a török kormány elrendelte: az interneten árult LMBTQ és szivárvány tématikájú termékeket 18 év felettinek kell címkézni, azzal a figyelmeztetéssel, hogy ezek veszélyeztetik a gyermekek “mentális, pszichológiai és szociális fejlődését“.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb