Nagyvilág

Transzneműsége miatt eltanácsolták az indiai pilótát

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adam harry (@pilotadamharry)

 

A most 23 éves Adam Harry gyerekkora óta a repülésről álmodott, és elhatározta, pilóta lesz, ha felnő. A dél-indiai Kerala államban élő családja támogatta ebben, a szülei kölcsönt vettek fel, hogy Dél-Afrikába mehessen egy pilótaképző iskolába. A tanfolyam felénél azonban megtagadták az anyagi támogatást és megszakították vele a kapcsolatot, amikor transzneműként coming outolt.

„Nem álltak készen elfogadni engem olyannak, amilyen vagyok” – mondta Harry a BBC-nek. Miután családjára nem számíthatott, önerőből sikerült megszereznie a magánpilóta szakszolgálati engedélyt (PPL), de a képzését nem tudta befejezni. Hazatérése után Kerala államtól kapott támogatást a tanulmányaihoz, hogy kereskedelmi pilóta lehessen. Úgy tűnt, hogy ő lehet India első transznemű utasszállító pilótája, de újabb akadályba ütközött. A hatóságok 2020-ban „repülésre alkalmatlannak” nyilvánították a hormonterápiás gyógyszere miatt. A repülőorvosi szolgálat által kiadott jelentés szerint nemi diszfóriában szenved addig, amíg szedi a gyógyszereket.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adam harry (@pilotadamharry)

 

Azt mondták neki, hogy csak akkor kérhet felülvizsgálatot, ha abbahagyja a gyógyszerek szedését. Néhány hónapig követte is az utasításokat, de endokrinológusa közölte vele, hogy egész életében szednie kell a gyógyszereket. “Olyan volt, mintha a karrierem és a nemi identitásom között kellett volna választanom.”

Az indiai polgári légiközlekedést szabályozó hatóság nem válaszolt a BBC kérdéseire, közleményükben cáfolták Harry állításait, hozzátéve, hogy “a világ legjobb gyakorlatának megfelelően” jártak el. “Sok pilóta van szerte a világon, akik önazonosan repülnek. A Dél-Afrikai Polgári Légiközlekedési Hatóságtól van orvosi engedélyem, nem tiltottak el a hormonok szedéstől vagy a fizikai tranzíciótól” – mondta Harry.

Miután a fiatal pilóta történetéről beszámolt a helyi és az országos sajtó, Kerala állam társadalmi igazságosságért felelős minisztériuma levelet írt a repülésügyi hatóságnak, amelyben diszkriminatívnak és a transznemű emberek jogainak megsértésének nevezték a hatóság eljárását.

Ezután a hatóság arra kérte Harry-t, hogy transznemű férfiként jelentkezzen újra az orvosi vizsgálatra, miután törvényesen megváltoztatta a nevét és transzneműként regisztráltatta magát.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adam harry (@pilotadamharry)

 

Indiában nincs külön szabályzat a transznemű pilóták számára. Amennyiben Harry sikeresen elvégzi a tanfolyamot és megkapja az engedélyét, úgy ő lesz az első transznemű kereskedelmi pilóta az országban. Az indiai repülésügyi hatóság közölte, hogy Harry újabb értékelése az Egyesült Államok légügyi hivatalának iránymutatásai szerint fog zajlani, amit a transznemű pilóták minősítésére használnak.

Amíg ez megtörténik, Harry alkalmi munkákból tartja fenn magát: műsorokat vezet a helyi tévécsatornán, egyetemistáknak tart érzékenyítő előadásokat, és ételkiszállító cégeknek dolgozik. Azt mondja, küzdelmében régi barátai és tanárai támogatják, köztük olyanok is, akik egykor még gúnyolódtak rajta. A családja azonban még mindig nem kommunikál vele.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adam harry (@pilotadamharry)

 

„Nem hibáztatom őket, mert az indiai társadalom nem elég elfogadó, ha a nemekről és a szexualitásról van szó. A rokonság részéről sok zaklatásnak volt kitéve a családom. Nyomás alatt voltak, hogy megakadályozzák a tranzíciómat. Hiányoznak, de most már egy nagy családom van a transznemű közösségben.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb