Hírek

Transzneműeknek nyílt edzőterem Bangkokban

A Transfit névre keresztelt edzőteremet teljes egészében transznemű férfiak vezetik, abból a célból, hogy a transzneműeknek biztonságos, nyugodt környezetet biztosíthassanak.

A tulajdonos, a 27 éves Jyb transznemű modell és személyi edző, aki a teremben adja át tapasztalatait a vendégeknek. “Azért nyitottam ezt az edzőtermet, hogy segíthessek a tomboyoknak és a transznemű srácoknak elérni a nekik tetsző testet” – mondta a Mashable című lapnak.

Thaiföldön a tomboy kifejezést azokra a nőkre használják, akik rövidre nyírják a hajukat, fiúsan öltözködnek és lányokkal randiznak. Sokan közülük leszorítják a mellüket, hogy az lapos legyen, valamit többen a ‘he’ személyes névmást részesítik előnyben, miközben kevesen vallják magukat férfinak.

transfit

Jyb elmondta, sok transznemű nő és férfi kényelmetlenül érzi magát egy hétköznapi edzőteremben. Ezért nyitották a Transfitet, amelynek a jelmondata: Nem csak férfiaknak lehetnek izmaik. A teremnek most még csak 15 állandó vendége van, de Jyb nem is bánja, mivel szeretnek mindenkivel személyesen foglalkozni.

Összehasonlítva a környező országokkal, Thaiföld kezeli legelfogadóbban az LMBT-embereket. A transz emberekre, mint a harmadik nemre szoktak utalni. Transz nők fontos szerepet játszanak a turizmusban, kabaré előadásokban szórakoztatják a közönséget, akik ‘ladyboy’-nak hívják őket, ennek pedig nincs semmilyen kirekesztő jelentése.

transfit 2

Jyb szerint transzneműek elfogadása az utóbbi öt évben folyamatosan nőtt. “Persze vannak olyan régimódi emberek, akik még mindig azt mondják, hogy ez rossz. De szerencsére a fiatalabb generációban nagyon kevés akad belőlük” – mondta.

A thai társadalom a tomboyokkal randizó lányokat dee-nek hívja, ők nagyban megfelelnek a “mainstream thai női képnek” a hosszú hajukkal, a sminkkel és a hosszú szempillákkal. A tomboy-dee párok részei a thai popkultúrának, romantikus komédiák szereplői, szerelmükről szóló dalokat pedig rendszeresen játszanak a rádiók. “Mindenhol láthatod őket, nem kell bujkálniuk és félniük a társadalom megítélésétől” – mondta Jyb.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb